Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Teodorovici: Programele operationale 2014-2020 vor sprijini mediul privat prin masuri de asistenta tehnica, formare si mentorat

Acordul de parteneriat pentru 2014 - 2020 va fi transmis Comisiei Europene zilele urmatoare, in forma revizuita,  a declarat vineri, 20 iunie, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, la conferinta „Mediafax talks about SMEs”.

„Acordul de parteneriat a fost transmis Comisiei Europene in mod formal pe 31 martie. Comisia a trimis de curand comentarii – nu observatii, ci mai degraba sugestii pe care CE le face statului membru. Am discutat in Guvern asupra modului in care vom raspunde la aceste sugestii. In aceste zile, se va transmite oficial versiunea revizuita, astfel incat acest document va putea fi semnat cu Romania la finalul lunii august, inceput de septembrie", a explicat Teodorovici.

Programele operationale vor prevedea noi forme de sprijinire a mediului privat

Potrivit declaratiilor publicate de agentiile de presa Mediafax si Agerpres, nu doar acordul de parteneriat, ci si programele operationale vor fi transmise Comisiei in perioada urmatoare: „Programele operationale sunt oarecum intr-o forma finala. La inceputul lunii iulie vor fi transmise formal Comisiei Europene spre adoptare si speram ca in a doua parte a acestui an sa fie aprobate si aceste documente”.

Ca un element de noutate, atat POR, cat si Programul Operational Capital Uman (actualul POSDRU) vor sprijini infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor, nu doar prin acordarea de sprijin financiar direct, ci si prin servicii de consiliere, formare sau asistenta tehnica.

„Prin POCU vom sprijini dezvoltarea antreprenoriatului si infiintarea de noi intreprinderi prin acordarea de sprijin financiar – granturi, credite, garantii – dar si consiliere si formare in domeniul antreprenoriatului, consultanta pentru cresterea pentru cresterea si consolidarea afacerilor, mentorat. Prin POR, vom sustine companiile in vederea cresterii ratei de supravietuire a firmelor nou infiintate si a celor cu un istoric scurt prin structuri de incubare a afacerilor. De asemenea, vor fi furnizate servicii de suport pentru afaceri, respectiv asistenta tehnica, fiscala si consultativa in domeniul afacerilor”, a adaugat Teodorovici.

Conform MFEur, suma totala alocata mediului de afaceri depaseste 4 miliarde de euro. Din aceasta suma, 3.2-3.3 miliarde de euro sunt alocate IMM-urilor.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 93