Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Doua noua acorduri de imprumut intre Romania si BIRD semnate la Bucuresti

Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea si Elisabetta Capannelli, Manager de Tara, Biroul Bancii Mondiale din Romania, au semnat actele pentru doua acorduri de imprumut intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare totala de 1 miliard euro, din care 750 milioane euro reprezinta primul imprumut pentru politici de dezvoltare (DPL), iar 250 milioane euro sunt destinati sustinerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – imbunatatirea calitatii si eficientei acestuia. Cele doua acorduri de imprumut au fost aprobate in Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii, la 28 martie 2014 si respectiv la 22 mai 2014.

Cele doua imprumuturi se circumscriu noii strategii de parteneriat de tara pentru Romania a Bancii Mondiale, potrivit careia banca urmeaza sa acorde Romaniei, in perioada 2014 – 2017, asistenta financiara de pana la 1 miliard euro anual in vederea indeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, in conformitate cu Programul de convergenta si Programul national de reforma, precum si in vederea dezvoltarii capacitatii de a aborda aspecte institutionale si sociale necesare pentru atingerea standardelor UE.

Imprumutul de 750 milioane euro este primul din cadrul primei serii de imprumuturi programatice pentru politici de dezvoltare ce va fi acordata Romaniei de catre banca, in perioada 2014 – 2015, in vederea eficientizarii finantelor publice si cresterii economice. Acest program de imprumut va sprijini Romania in continuarea reformelor structurale in domenii cheie in scopul atenuarii vulnerabilitatii la potentiale socuri externe si dezechilibre pe pietele internationale de capital. Masurile de reforma asociate primei serii DPL se refera, in principal, la intarirea managementului datoriei publice, a eficientei cheltuielilor publice, cresterea eficientei managementului si performantelor intreprinderilor de stat si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si publicitatea imobiliara. Sumele imprumutului vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale, conform legislatiei privind datoria publica.

Imprumutul de 250 milioane euro este destinat sustinerii proiectului privind imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar si vizeaza in principal: eficientizarea serviciilor prestate in spitale, intarirea asistentei medicale in ambulatoriu si mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale catre acestea, dezvoltarea unor centre multifunctionale de sanatate in zonele slab deservite si a unor servicii de ingrijiri paliative, precum si alocarea mai eficienta a resurselor in vederea asigurarii sustenabilitatii financiare a sectorului. Proiectul va fi realizat de Ministerul Sanatatii si are o perioada de implementare de 6 ani.

Ambele imprumuturi sunt acordate pe o perioada de 18 ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la 6 luni + o marja variabila (marja indicativa actuala este de 0,47%, aceasta fiind modificata de Banca la fiecare 6 luni), fiecare dintre acestea urmand a fi rambursate intr-o singura transa in 2032 (imprumutul de 250 milioane euro la 1 martie 2032, iar cel de 750 milioane euro la 15 mai 2032).

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 78