Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE si BEI: S-a lansat o noua generatie de instrumente financiare pentru sprijinirea intreprinderilor inovatoare

Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) au lansat o noua generatie de instrumente financiare ale UE si de servicii de consultanta pentru a ajuta intreprinderile inovatoare sa obtina mai usor finantare. Pe parcursul urmatorilor sapte ani, este de asteptat ca produsele „InnovFin – finantare UE pentru inovatori” sa dispuna de fonduri in valoare de peste 24 de miliarde de euro, destinate finantarii activitatilor de cercetare si inovare (C&I) desfasurate de intreprinderile mici, mijlocii si mari, precum si de promotorii infrastructurilor de cercetare. Se preconizeaza ca aceasta finantare va sprijini investitii finale in C&I in valoare de pana la 48 de miliarde de euro.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Instrumentele financiare ofera o modalitate inovatoare de a investi in societatile si activitatile care favorizeaza cresterea economica. UE este in urma fata de concurentii sai pe plan mondial in ceea ce priveste investitiile intreprinderilor in inovare. Prin urmare, trebuie sa incurajam bancile sa crediteze aceste proiecte si sa ajute societatile care desfasoara activitati intense de cercetare sa obtina finantare. Astfel, vom reusi sa indeplinim obiectivul UE de a investi 3% din PIB in C&D pana in 2020.”

„InnovFin – finantare UE pentru inovatori” va consta intr-o serie de produse personalizate – de la garantii pentru intermediarii care crediteaza IMM-uri, pana la credite directe acordate intreprinderilor – ajutand astfel la sprijinirea proiectelor C&I, de la cel mai mic la cel mai mare, din UE si din tarile asociate programului „Orizont 2020”, noul program de cercetare al UE pentru perioada 2014 – 2020. InnovFin se bazeaza pe succesul Mecanismului de finantare cu partajarea riscurilor, creat in cadrul celui de-al saptelea program-cadru al UE pentru activitati de cercetare si de dezvoltare tehnologica (PC 7), care a ajutat la finantarea cu peste 11 miliarde de euro a 114 proiecte de C&I, cu o valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Banca Europeana de Investitii va credita intreprinderile mijlocii si mari sau va oferi garantii bancilor care le crediteaza. Fondul european de investitii va oferi garantii bancilor care crediteaza intreprinderile mici si mijlocii, iar, intr-o etapa ulterioara, va investi in fonduri de capital de risc care finanteaza intreprinderile nou-infiintate si pe cele cu crestere rapida.
Lansarea a avut loc in cadrul unei conferinte, cu o durata de doua zile, organizata de Grecia, tara care asigura in prezent presedintia UE, pentru a discuta modalitatile de imbunatatire a accesului la finantare pentru activitatile de cercetare si inovare.

Garantiile si creditele acordate prin InnovFin vor avea la baza fondurile provizionate in cadrul programului Orizont 2020 si de catre Grupul BEI pentru sprijinirea investitiilor in C&I, care, prin natura lor, sunt mai riscante si al caror rezultat este mai greu de estimat decat in cazul investitiilor tangibile. Toate instrumentele sunt determinate de cerere, fara alocari prealabile intre sectoare, tari sau regiuni. Aceste instrumente de creditare vor fi completate, in viitorul apropiat, de o serie de instrumente de capital gestionate de FEI. In total, aproximativ 2,7 miliarde de euro din bugetul de aproape 80 de miliarde de euro al programului Orizont 2020 vor sprijini aceste instrumente financiare.

Click aici pentru detalii

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 137