Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Povestea succesului merge mai departe! Personaje principale: Proiectele europene din Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia!

Dupa Ardeal si Banat, a venit si randul proiectelor europene de succes din sudul tarii sa fie aplaudate la scena deschisa! Astfel, pe data de 10 iunie, proiectele frumoase, care au generat schimbari reale si pozitive in viata oamenilor si comunitatilor din Bucuresti-Ilfov, dar si din judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita si Prahova au fost povestite, laudate si aplaudate in cadrul conferintei „Fondurile structurale, chemate la B-I-S(M)”, organizate la Bucuresti de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro, in parteneriat cu UniCredit Tiriac Bank si casa de avocatura Vilau & Mitel.

Povestea succesului proiectelor finantate din fonduri structurale in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia a fost relatata chiar din perspectiva celor care le-au initiat si implementat:

  • Proiectul este cu si despre doctori, dar beneficiarul final este pacientul. Scopul a fost sa se dezvolte la nivel national un sistem prin care medicii sa aiba acces la cunostintele despre malpraxis, si sa isi adapteze modul de practica in relatia cu pacientul, asigurandu-se nu numai respectarea legislatiei si prevenirea acuzatiilor de malpraxis, ci si protejarea pacientilor in fata erorilor medicale. Nu au fost niste cursuri pur teoretice despre legislatia medicala, ci niste cursuri care le-au si aratat medicilor modalitatea prin care isi pot schimba practica medicala, in beneficiul pacientilor” - Andrei Nanu, manager, Medright Experts (proiect: „Doctori in servicii medicale de calitate”, finantat prin POSDRU);

  • Am urmarit sa intram pe o piata care este intr-o continua schimbare – piata sondajelor de opinie - si atunci am incercat sa venim cu niste echipamente mai performante, care sa faca diferenta in raport cu alte companii care sunt deja pe piata. In momentul in care am achizitionat acele echipamente prin proiect, firma pe care o coordonez a devenit lider de piata din punct de vedere al nivelului de tehnologizare” - Alexandru Zodieru, managing partner, Cult Market Research SRL (proiect: „Cresterea performantelor SC Cult Market Research SRL prin achizitionarea unor echipamente inovative”, finantat prin POR);

  • Am realizat ca exista o nevoie mare de a strange acesti oameni (n.r. persoanele varstnice, cu afectiuni cronice somatice sau probleme de sanatate mintala) intr-un cadru organizat si de a-i ingriji intr-un loc ferit de ochii lumii, dar, in acelasi timp, in familie. Prin proiect, s-a mansardat cladirea, s-au creat locuri de cazare la etaj, a fost dotat centrul cu paturi cu telecomanda si sustinere, monitorizare video, panouri solare, statie de epurare, mobilier. Este primul centru de ingrijiri paleative pentru pacienti cu boli non-oncologice” - Mihaela Stanciu, director executiv, Asociatia „Suflet pentru Oameni” (proiect: „Centru rezidential de asistenta medico-sociala pentru persoane varstnice”, finantat prin POR);

  • Am prevazut 8 consultari publice in proiect, dar am facut 12. Am dus aceste consultari catre centrele zonale, in asa fel incat sa dam substanta consultarii, sa nu o facem de dragul de a bifa o activitate din proiect, ci realmente sa obtinem feedback-ul celor din sala. Numai asa am putut sa aflam si sa identificam nevoile reale ale diferitelor comunitati din judet, dar si sa ii stimulam pe cei din comunitatile locale sa vada resursele de care dispun. Am avut peste 130 de propuneri, preluate apoi in documentele care au fundamentat Strategia” - Ilie Cioaca, director executiv, Directia coordonare organizare, Consiliul Judetean Ialomita (proiect: „Document strategic cu scenarii de dezvoltare socio-economica si demografica a teritoriului judetului Ialomita, pe perioada 2009-2013, cu orizont 2013-2020 - Realizarea Strategiei de dezvoltare a judetului Ialomita”, finantat prin PODCA);

  • Reactiile oamenilor care vin sa viziteze aceasta zona ne da realul impact al proiectului. Zona Comana s-a dezvoltat foarte mult urmare a implementarii proiectului. Inainte, pentru a vedea pasarile, turistii sau biologii trebuiau sa se deplaseze cu lotca; acum, oricine trece pe drumul judetean are acces la zona respectiva, in conditii optime. Proiectul a fost inclus chiar intr-un Ghid al Comisiei Europene privind beneficiile multiple ale Politicii de Coeziune in domeniul infrastructurii verzi” - Daniela Peicea, Manager proiect, Consiliul Judetean Giurgiu (proiect: „Reconstructia ecologica a Baltii Comana – judetul Giurgiu”, finantat prin PODCA);

  • Inainte de implementarea proiectului, nu existau referinte credibile privind dimensiuniile economiei sociale si tipologia actorilor acestui sector, comunitatea stiintifica nu stapanea intelegerea acestui concept, nu existau specialisti in domeniu, iar cadrul de politici publice nu era constientizat. S-a facut foarte multa cercetare in acest proiect, iar rapoartele elaborate le veti gasi, la orice cautare pe internet, ca sursele cele mai des folosite atunci cand se vorbeste despre domeniul economiei sociale. Atlasul Economiei Sociale este publicatia cea mai des citata in orice lucrare care se refera la economia sociala, iar pentru noul cadru de programare mare parte a datelor socio-economice utilizate sunt luate din aceasta publicatie, ceea ce inseamna ca proiectul a fost util” - Simona Constantinescu, Director de dezvoltare si advocacy, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (proiect: „PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene”, finantat prin POSDRU).

„Povestitorii” proiectelor de succes – in egala masura initiatori si actori ai acestor proiecte – au fost felicitati chiar de dna. Angela Filote, sefa Reprezentatei Comisiei Europene la Bucuresti, prezenta la eveniment: „Vreau sa ii felicit pe toti cei care au avut curajul sa ceara o finantare. Cei care au reusit sa faca un proiect, sa il duca la capat si sa isi traga energia din satisfactia celor pe care i-au ajutat. Trebuie sa li se recunoasca meritul!”.

2014 - 2020
Reprezentantul finantatorului, dna. Petra Szavics, Secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, ne asigura ca toate observatiile trimise de Comisia Europeana in ceea ce priveste acordul de parteneriat sunt in curs de realizare, lipsa de viziune semnalata de aceasta asupra acordului de parteneriat este legata de strategiile pe care Romania trebuia sa le inainteze Comisiei Europene, o mare parte din ele fiind deja finalizate. Totodata, reitereaza faptul ca se lucreaza in paralel la programele operationale dedicate perioadei 2014 - 2020 si la ghidurile pentru propuneri de proiecte, astfel incat imediat dupa adoptarea programelor operationale, cel tarziu la finalul lunii ianuarie 2015, sa se lanseze si primele apeluri de proiecte pe noua perioada financiara.

Pentru urmatoarea perioada de programare, dna Carmen Dobrota, Director al Directiei pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative din cadrul MDRAP, ii incurajeaza pe potentialii beneficiari de fonduri europene sa acceseze finantarile aferente urmatorului exercitiu financiar: “Noi va asteptam sa aplicati pe noul program de capacitate administrativa, pentru ca o parte din lectii le-am invatat; prin help desk va vom ajuta cat putem si vrem sa putem mai mult decat am reusit in 2007 – 2013.

Experienta beneficiarilor „povestitori”  – reprezentanti ai IMM-urilor, ONG-urilor, autoritatilor publice locale –si a finantatorului a fost completata de cea a celorlalti actori ai mecanismului de accesare si implementare a fondurilor structurale: consultanti si reprezentanti ai mediului bancar.

Conferinta ”Fondurile structurale, chemate la B-I-S(M)!” in imagini.

Runda de aplauze continua la Craiova!

Conferinta „Fondurile structurale, chemate la B-I-S(M)!” este cel de-al patrulea eveniment din seria de conferinte „Repornim impreuna motorul dezvoltarii regionale prin fonduri structurale”, care se desfasoara in perioada 10 mai - 15 iulie 2014 in marile orase ale tarii - Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti, Craiova, Iasi si Constanta. Urmatoarea conferinta – Din Oltenia cum SVde? - va avea loc la Craiova, pe 19 iunie 2014.

Ajuta-ne sa DESCOPERIM, IMPARTASIM, APRECIEM SI …PREMIEM SUCCESUL!

Seria de conferinte „Repornim impreuna motorul dezvoltarii regionale prin fonduri structurale” se va incheia cu Gala Fondurilor Structurale, organizata pe 9 decembrie 2014, la Bucuresti, in cadrul careia initiativele de succes finantate din fonduri structurale vor fi nu doar promovate, ci si premiate.

Oferim premiul I (n.r. vizite de studiu la Bruxelles) nu neaparat pentru vizitarea Bruxelles-ului, ci mai ales pentru a exista si contactul direct cu decidenti de la Bruxelles care gandesc aceste programe de finantare si care vor avea astfel sansa de a afla direct de la beneficiari ce e bine si ce trebuie imbunatatit”, a declarat dna. Angela Filote.

Inscrierea proiectelor in competitie se face prin completarea formularului de candidatura disponibil pe site-ul www.proiecte-structurale.ro, pe cele 10 sectiuni ale Galei. Proiectele vor fi apreciate de catre un juriu format din profesionisti in domeniul finantarilor europene si personalitati cu competente recunoscute in domeniile care fac obiectul sectiunilor.

Inscrie-ti si tu proiectul la Gala Fondurilor Structurale pentru ca succesul initiativei tale sa devina…MOLIPSITOR!

Pentru mai multe detalii, click aici

Anamaria Ravar,
Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 189