Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Manastirile Putna si Dragomirna, restaurate cu fonduri europene!

”Patrimoniul cultural ne spune cine suntem, cine am fost in istorie si este, poate, cel mai de pret bun de care trebuie sa avem grija si care ne poate uni ca natiune”, a declarat la finalul saptamanii trecute viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

La Putna, Liviu Dragnea, impreuna cu staretul Velnic Melchisedec, a dat ordinul de incepere a lucrarilor de restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului si infrastructurii manastirii. Contractul de finantare a fost semnat la sfarsitul lunii martie, iar proiectul, care se va realiza din fonduri europene in valoare de peste trei milioane de euro, isi propune ca, la finalul lucrarilor, toate spatiile (respectiv Casa Domneasca, atelierele, staretia, crama, chiliile) sa fie deschise spre vizitare turistilor si sa gazduiasca expozitii cu obiecte de patrimoniu ale Manastirii Putna: icoane, carti vechi, vase sfinte, vesminte.

Proiectul de la Putna vine dupa ce o alta manastire din Moldova, Dragomirna, a primit anul acesta Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural (Premiul Europa Nostra) editia 2014, la categoria Conservare, dar si Premiul Publicului, urmare a lucrarilor de restaurare a frescelor Bisericii „Pogorarea Sfantului Duh”.

Lucrarile, finantate din fonduri europene, acopera circa 900 mp de suprafata murala si s-au desfasurat in situ, intr-o perioada de timp remarcabil de scurta. Restauratorii au urmarit si respectat tehnica picturii, folosind materiale traditionale, reversibile, iar patina originala si starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservata. Valoarea totala a proiectului s-a situat la aproape 27 de milioane de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile a fost de peste 20 de milioane de lei.

Totodata, viceprim-ministrul Dragnea a subliniat ca, in urmatoarea perioada de programare 2014-2020, vor fi alocate noi fonduri pentru protejarea patrimoniului cultural, amintind ca, in actuala programare, au fost finantate 89 de proiecte de restaurare si valorificare durabila a patrimoniului cultural, in toate cele 8 regiuni de dezvoltare, in valoare totala de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ 267,5 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Tot la Dragomirna, Liviu Dragnea a dat startul lucrarilor de refacere si consolidare a barajului manastirii, afectat de precipitatiile abundente din anul 2010. Proiectul va fi derulat pe o perioada de 12 luni, iar valoarea investitiei este de 236.193 lei fara TVA.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 165