Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat Memorandumul privind aprobarea Orientarilor strategice nationale pentru dezvoltarea durabila a zonei montane defavorizate (2014 – 2020)

In Sedinta Guvernului din 28 mai 2014 a fost adoptat Memorandumul privind aprobarea Orientarilor strategice nationale pentru dezvoltarea durabila a zonei montane defavorizate (2014 – 2020).

Memorandumul vizeaza stabilirea principalelor directii de urmat pentru asigurarea cresterii atractivitatii si dezvoltarii durabile a zonei montane defavorizate, prin punerea in valoare a resurselor, stabilizarea populatiei, mentinerea identitatii culturale, cresterea puterii economice la nivel local, in conditiile pastrarii echilibrului ecologic si protectiei mediului natural.

Avand in vedere faptul ca zona montana defavorizata a Romaniei constituie un teritoriu special, de interes national, cu un imens potential economic, social, cultural si de mediu, prin atingerea obiectivelor stabilite se va realiza protejarea si valorificarea responsabila a resurselor montane, tinand seama si de efectele schimbarilor climatice, prevenindu-se depopularea acestor zone si degradarea traditiilor, indeletnicirilor si specificitatii culturale a acestora.

Zonele montane defavorizate trebuie sa beneficieze de o politica specifica definita conform principiilor dezvoltarii durabile, care sa conduca la reducerea dezechilibrului intre regiunile mai favorizate si cele montane defavorizate, marcate de constrangeri naturale permanente, vizand ansamblul problematicii economice, sociale, culturale si de mediu inconjurator.

Implementarea obiectivelor strategice nationale pentru dezvoltarea durabila a zonei montane defavorizate se va realiza in intervalul 2014 – 2020 si coincide cu perioada de programare a fondurilor si politicilor Uniunii Europene (2014 – 2020). Implementarea obiectivelor strategice de catre toti factorii implicati din Romania va fi monitorizata si evaluata pe parcurs, urmand ca la finalul perioadei vizate, 2020, acestea sa fie revizuite in vederea pregatirii urmatoarei perioade de programare (2021 – 2027).

De asemenea, adoptarea prezentului Memorandum contribuie si la implementarea masurilor de dezvoltare rurala in perioada 2014 – 2020, avand ca obiect dezvoltarea spatiului rural montan si alinierea Romaniei la nivelul celorlalte state cu zone montane defavorizate, membre ale Uniunii Europene.

Sursa: MADR

Vizualizări: 245