Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prin programul REGIO, 28 milioane euro fonduri europene nerambursabile investiti in economia Regiunii Centru

Peste 100% contractare fonduri europene alocate firmelor mici, 85% grad de absorbtie depasit si 70% din proiecte deja finalizate, in cadrul Programului Regio derulat de catre ADR Centru la nivelul Regiunii Centru. Un numar 249 de microintreprinderi au primit 27,82 milioane euro fonduri nerambursabile, la care firmele au adaugat alte 16,76 milioane euro ca si contributie financiara, pentru investitii si dezvoltarea afacerilor.

Firmele localizate in cele sase judete ale Regiunii Centru, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, au investit si investesc peste 44 milioane euro in lucrari de extindere, retehnologizare, dotare cu echipamente performante, mobilier si crearea de noi locuri de munca. Fondurile nerambursabile investite sunt alocate din bugetul domeniului major de interventie 4.3 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, din cadrul Programului Operational Regional. Prin aceste fonduri se modernizeaza 249 de microintreprinderi care, prin dezvoltarea afacerilor, creeaza peste 850 de noi locuri de munca pentru cetatenii Regiunii Centru. Din fondurile solicitate s-au realizat lucrari de modernizare, reabilitare, constructie sau dotare hale de productie, depozite, pensiuni turistice, clinici si cabinete medicale, service-uri auto, centre de fitness, baze sportive, dar si alte tipuri de activitati desfasurate de microintreprinderile din Regiunea Centru. Din totalul fondurilor contractate, deja au fost decontate firmelor cheltuieli in valoare de 18 milioane euro, gradul de absorbtie pe acest domeniu fiind de 85,5%.

In cei sapte ani de derulare si gestionare de catre ADR Centru a Programului Regio, acesta este domeniul cel mai dinamic, cu cel mai mare numar de proiecte depuse, contractate si finalizate. Acest ritm alert demonstreaza nevoia acuta de sprijin si de fonduri nerambursabile de care au nevoie firmele pentru a rezista si a trai. Stim ca finantarea acestor proiecte reprezinta un efort uneori birocratic pentru firmele mici cu maxim 9 angajati, care de obicei isi organizeaza singure activitatea si nu au proceduri interne de lucru riguroase. Insa, acum stim ca prin implementarea acestor proiecte, pe langa echipamentele si dotarile achizitionate, sediile renovate sau extinse, beneficiarii au castigat si experienta necesara pentru a continua accesarea de noi fonduri pe viitor. De aceea, ii asteptam pe cei interesati sa revina si pentru accesarea fondurilor alocate pentru 2014-2020”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Nu mai este nici un proiect ramas pe acest domeniu in nici o etapa de evaluare sau in lista de rezerva. Mai multe detalii referitoare la beneficiari, valori si activitati finantate, le puteti obtine accesand pagina web Regio ADR Centru, www.regio-adrcentru.ro, Harta Proiectelor.

Sursa: Regio ADR Centru

Vizualizări: 185