Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a propus a treia rectificare a bugetului anual al UE pentru 2014

Comisia a propus majorarea nivelul creditelor de plata pentru anul 2014 cu 4,738 miliarde EUR pentru a acoperi noile obligatii legale in materie de cercetare si inovare, educatie si sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii. Trebuie abordate cererile de rambursare mai ridicate introduse de statele membre in cadrul politicii de coeziune, precum si situatia dificila din Ucraina. Comisia a propus sa se utilizeze marjele nealocate de sub plafonul de plati si sa recurga la un instrument special, si anume marja pentru situatii neprevazute.

Cu toate acestea, costul net pentru statele membre va fi semnificativ mai redus, si anume de 2,165 miliarde EUR, deoarece Comisia va realiza venituri suplimentare de peste 1,5 miliarde EUR, in principal din amenzile aplicate pentru incalcarea normelor din domeniul concurentei, respectiv de peste 1 miliard EUR din executarea bugetului pe 2013.

Proiectul de buget rectificativ nr. 3 raspunde nevoilor de plati suplimentare pentru programele UE care au fost consolidate pentru a sprijini redresarea economica a Europei, cresterea economica si crearea de locuri de munca: Orizont 2020 (cercetare), Initiativa „Locuri de munca pentru tineri”, Erasmus+ (educatie), COSME (sprijin pentru intreprinderi). In plus, mai multe acte legislative au fost incheiate dupa adoptarea bugetului pentru 2014 si necesita mai multe credite de plata. In ultimul rand, alte programe necesita alocari suplimentare pentru a se acoperi nevoile de anul trecut.

Propunerea acopera si politica de coeziune, deoarece sunt necesare aproximativ 3,4 miliarde EUR pentru a face fata cererilor de rambursare neobisnuit de ridicate introduse de statele membre, precum si pachetul de sprijin pentru Ucraina (250 de milioane EUR pentru a acoperi plata primei transe in iunie 2014).


Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 54