Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

APDRP simplifica procedura de achizitie prin publicarea preturilor de referinta

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a demarat procedura de intocmire a Bazei de Date cu Preturi de Referinta pentru masini, utilaje si echipamente specializate, care pot fi achizitionate prin masurile de investitii aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Acest demers permite APDRP sa simplifice achizitia de bunuri prin faptul ca beneficiarii PNDR nu vor mai aplica procedura de achizitie specifica beneficiarilor privati. Aceasta procedura, care este in acest moment aplicabila in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, are o durata medie de derulare de 3 luni si presupune publicarea unei invitatii de participare (care contine specificatii generale, astfel incat sa nu fie considerata restrictiva participarea la licitatie), primirea a minim 3 oferte conforme si selectarea pentru achizitie a ofertei care are pretul cel mai mic.

„Baza de date cu preturi de referinta este un proiect ambitios al Agentiei, un nou demers care va simplifica radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR 2020. Odata cu definitivarea bazei de date, beneficiarii PNDR vor cumpara direct echipamentul dorit care este afisat in baza de date, fara a mai parcurge nicio alta procedura de achizitie. Mai mult, beneficiarii vor putea achizitiona exact echipamentul dorit si nu unul care a fost oferit cu pretul cel mai mic de catre ofertantul desemnat castigator in urma parcurgerii procedurii de achizitie. Acest demers, alaturi de depunerea on-line a Cererilor de Finantare, sunt masuri concrete si care vor asigura o implementare corecta si facila a noului Program de finantare a agriculturii si a mediului rural” a precizat Directorul General al APDRP, David Eugen POPESCU.

Baza de date va facilita accesul solicitantilor de fonduri europene la informatiile specifice necesare achizitionarii de echipamente, utilaje sau masini. Preturile cuprinse in baza de date a APDRP reprezinta preturile maxime care vor fi decontate drept cheltuieli eligibile prin PNDR.

Baza de date cu preturi de referinta se realizeaza in urma colectarii informatiilor furnizate de catre producatorii, importatorii sau distribuitorii de masini, utilaje si echipamente specializate, care sunt centralizate, verificate si validate de catre expertii APDRP.

In aceasta baza vor fi afisate exclusiv urmatoarele informatii:

  • codul CPV (Codul comun international privind achizitiile de produse si servicii),
  • marca,
  • modelul,
  • dotarile standard,
  • pretul exprimat in Euro, fara TVA.

Identitatea producatorului, importatorului sau distribuitorului care a transmis informatiile nu va fi facuta publica. Baza de date se va corela periodic cu ofertele primite de la producatori, importatori sau distribuitori si se va actualiza anual in functie de modificarile de pret operate asupra elementelor inscrise in baza de date.

Pentru inscrierea in aceasta baza de date, APDRP pune la dispozitia tuturor producatorilor, importatorilor sau distribuitorilor de masini, utilaje si echipamente specializate de la nivel mondial, formularele tip ,,Solicitare de inscriere” si „Tabel cu oferta de preturi”. Formularele trebuie completate cu toate datele solicitate, semnate, datate si stampilate de reprezentantul legal si transmise pe adresa de e-mail bazapreturi@apdrp.ro. Solicitarea si documentele suport vor fi transmise in format .pdf iar tabelul cu oferta de preturi valabile pentru Romania trebuie transmis in format editabil (word sau excel).

Astfel, orice producator, importator sau distribuitor care doreste sa-i fie inclusa gama de produse oferite in baza de date, trebuie sa transmita in format electronic catre APDRP urmatoarele documente:
  • Solicitarea de inscriere,
  • Tabelul cu oferta de pret,
  • Documentul care atesta calitatea de partener, importator sau distribuitor autorizat al producatorului.

Veridicitatea nivelurilor preturilor incluse in solicitarile trimise se va demonstra prin lista oficiala de preturi, valabila pentru Romania, a producatorilor, importatorilor si distribuitorilor. In cazul importatorilor sau distribuitorilor, este recomandabil ca lista sa fie asumata si de producator.

APDRP va efectua verificari suplimentare ale preturilor prezentate si va introduce in baza de date preturi care, in urma verificarilor, pot fi mai mici decat cele prezentate initial de ofertant. In cazul in care APDRP identifica diferente intre preturile comunicate si cele reale, verificarile vor fi extinse asupra tuturor preturilor comunicate si, pana la finalizarea verificarilor, va exclude din baza de date toate echipamentele comunicate de catre respectivul producator, importator sau distribuitor.

Sursa: APDRP

Vizualizări: 204