Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ieri a fost lansat primul apel de proiecte pe noul exercitiu financiar 2014-2020!

Ieri, 20 mai 2014, a fost deschisa prima sesiune de cereri de proiecte aferenta exercitiului financiar 2014-2020, respectiv pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020. Este vorba de Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, iar evenimentul oficial de deschidere a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sesiunea este deschisa in perioada 20 mai – 18 iulie 2014. Fondurile disponibile pentru aceasta sesiune a Masurii 121 sunt de 150 milioane de euro. Din aceasta suma, 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale si 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic.

Pentru exploatatiile agricole este disponibila o alocare de 100 milioane euro (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale si 50% pentru fermele zootehnice). In cazul proiectelor de investitii in exploatatii agricole, in functie de prioritatile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clara intre investitiile in achizitiile de utilaje si cele in construirea sau modernizarea spatiilor destinate productiei agricole. Astfel, fermierii care doresc sa realizeze investitii in sectorul vegetal prin achizitii de utilaje au la dispozitie o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru constructii – montaj, de 10.000.000 euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru constructii – montaj, de 40.000.000 euro.

„In cadrul noului PNDR vom avea mai putine masuri decat in precedentul si as dori sa punctez faptul ca s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cat posibil a birocratiei. Astfel, se va observa ca s-a redus numarul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor. Ca o noutate, s-a introdus sistemul de depunere on-line. De asemenea, pe zona de achizitii, acolo unde au fost foarte multe probleme pe care le-au intampinat atat autoritatile publice cat si beneficiarii privati, vom avea o lista de preturi de referinta pentru ca acestia de urma sa nu mai fie nevoiti sa parcurga acea procedura complicata pe care o prevede procedura speciala din PNDR. Nu in ultimul rand, controalele efectuate de Agentia de Plati vor fi reduse la minimum posibil, dar in acelasi timp ne vom asigura ca totul se desfasoara in mod transparent si corect in conformitate cu Regulamentele Europene”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, prezent la eveniment.

Sursa: MADR

Vizualizări: 188