Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia prezinta programul COSME in Romania si incurajeaza utilizarea instrumentelor financiare pentru IMM-uri

Impreuna cu Ministerul Economiei din Romania, Comisia Europeana organizeaza, in data de 15 mai, o conferinta dedicata prezentarii initiativei inovatoare de sprijinire a IMM-urilor – programul de competitivitate pentru intreprinderi si IMM-uri (COSME).

Scopul principal al conferintei este de a pava drumul pentru punerea in practica a programului si instrumentelor financiare COSME in Romania.

IMM-urile sunt motorul de baza al economiei europene, fiind principalele responsabile pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca. Noul program va da un nou impuls economiei prin facilitarea accesului la credite si la pietele din interiorul si din afara Uniunii, precum si prin crearea unui mediu favorabil pentru IMM-uri.

Din 2014 si pana in 2020, COSME va contribui la reducerea decalajelor de pe piata in ceea ce priveste furnizarea de finantari IMM-urilor. Se estimeaza ca va aloca intre 14 si 21 de miliarde € pentru finantarea IMM-urilor prin imprumuturi si investitii, dezvoltand astfel intre 220.000 si 330.000 de astfel de intreprinderi pe intregul sau parcurs.

Sesiunea dedicata finantarii IMM-urilor din cadrul conferintei va face o trecere in revista a viitoarelor instrumente de finantare ale UE, disponibile in cadrul programelor COSME si Orizont 2020, precum si a activitatilor axate pe IMM-uri desfasurate de Banca Europeana de Investitii si de Fondul European de Investitii. Ea va oferi ocazia de a explica mecanismele de functionare a acestor instrumente si de a creste interesul in randul institutiilor financiare din Romania in a deveni intermediari in cadrul programelor UE. Un parteneriat eficient intre institutiile UE si operatorii de pe piata, hotarati sa furnizeze un acces sporit la finantarile pentru IMM-uri, este o preconditie a punerii in practica cu succes a acestor instrumente financiare.

Informatii despre programul COSME

Programul de competitivitate pentru intreprinderi si IMM-uri (COSME) este in linie cu activitatea desfasurata de programul CIP.

COSME este in primul si in primul rand un instrument care va imbunatati accesul IMM-urilor la finantare, va sprijini internalizarea lor, precum si accesul lor pe piete (vezi: MEMO/13/1035).
60% din bugetul estimat al COSME, respectiv 2.3 de miliarde €, va fi dedicat instrumentelor financiare, furnizand garantii si capital de risc si incurajand fluxul de credite si investitii catre sectorul IMM.

Ce tip de actiuni sunt sprijinite prin COSME?
COSME furnizeaza urmatoarele tipuri de asistenta:
  • Garantii la imprumuturile pentru IMM-urile care au dificultati in obtinerea de imprumuturi din sistemul bancar
  • Capital pentru fondurile de capital de risc ce furnizeaza investitii pentru IMM-urile aflate in stadiul de extindere si crestere
  • Informatii practice gratuite si servicii directe pentru firmele ce cauta parteneri, finantare, informatii despre noile piete sau despre legislatia sau programele UE
  • Actiuni de cooperare in retea sau de schimb de experienta pentru cei ce elaboreaza politicile relevante, avand ca scop reducerea poverii administrative asupra IMM-urilor si imbunatatirea conditiilor-cadru pentru afaceri
  • Stabilirea de elemente de referinta si realizarea de studii pentru imbunatatirea cunostintelor si monitorizarii sectoarelor industriale la nivel european sau global, sau a politicilor in domeniul IMM-urilor din Europa.

Informatii despre instrumentele financiare ale UE

O vasta gama de instrumente financiare a fost creata de UE pentru a cataliza investitiile in sectorul IMM-urilor, prin intermediul garantiilor pentru imprumuturi, investitiilor de capital si altor mecanisme de contracarare a riscurilor, si pentru a sprijini IMM-urile viabile care au dificultati in accesarea finantarilor fie pentru ca sunt considerate ca avand un risc ridicat, fie pentru ca nu au suficiente garantii colaterale.

Asistenta UE este furnizata printr-o serie de intermediari financiari, cum ar fi bancile, companiile de leasing, societatile de garantii mutuale sau fondurile de capital de risc, intermediari care sunt dispusi sa respecte conditiile stricte pentru un acces imbunatatit la finantare al IMM-urilor (vezi: MEMO/13/909).

Instrumentele financiare COSME vor continua, in principal, activitatile de succes din cadrul programului CIP si se asteapta ca ele sa raspunda chiar mai bine nevoilor IMM-urilor, avand in vedere ca se vor axa pe categoriile vulnerabile de mici afaceri care in prezent au dificultati pe piata.

Pentru a putea raspunde cat mai bine la diversitatea existenta pe pietele finantarilor pentru IMM-uri din Europa, COSME va furniza doar cadrul, iar instrumentele financiare vor avea posibilitatea de a crea produsele individuale care se potrivesc cel mai bine nevoilor IMM-urilor de pe o anumita piata.

Instrumentele financiare COSME vor conlucra cu cele din cadrul programului pentru cercetare si inovare Orizont 2020.

Rezultate ale instrumentelor financiare ale UE pentru IMM-uri
Instrumentele financiare ale Comisiei Europene sunt deja un succes. Unul din principalele programe – programul-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP, 2007-13), gestionat in numele Comisiei Europene de Fondul European pentru Investitii – a facilitat pana in prezent imprumuturi cu o valoare de peste 15 miliarde de € si capital de risc valorand 2.4 miliarde de € pentru mai mult de 275.000 de IMM-uri din intreaga Europa.

Sursa: Comisia Europeana – Reprezentanta in Romania

Vizualizări: 591