Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 300 de oameni au insufletit Cetatea Alba Iulia la Crosul Europei!

De Ziua Europei, in 9 mai 2014, incepand cu ora 11.00, participanti din judetul Alba, dar si din judetele invecinate au venit sa alerge la Crosul organizat de Ziua Europei. Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alaturi de Centrul Europe Direct Alba Iulia din cadrul Fundatiei PAEM Alba, cu sprijinul Primariei municipiului Alba Iulia, au organizat un eveniment in aer liber la care au participat toti cetatenii care au vrut sa faca miscare si sa se relaxeze intr-un mod european. Evenimentul ”CROS de Ziua Europei” s-a desfasurat pe traseele de Vest si de Nord ale Cetaţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reintregirii din Alba Iulia.

In fiecare an, la 9 mai, serbam Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schumann, care propunea un plan de colaborare economica intre Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalitatilor dintre cele doua state. Pe parcursul traseului de cros istoria constructiei Uniunii Europene a fost ilustrata si reamintita tuturor celor care au alergat sau care i-au insotit. Pentru a reaminti importanta acestei date, participantii vor avea sase puncte intermediare personalizate cu date importante din istoria Uniunii Europene. La fiecare punct de control se vor colecta piesele unui puzzle ce formeaza in final harta Uniunii Europene.

Ziua de 9 mai are in constiinta poporului roman, o tripla semnificatie: proclamarea Independentei de stat a Romaniei la 9 mai 1877, victoria coalitiei Natiunilor Unite in cel de - al doilea Razboi Mondial, dar si Ziua Europei. In acest an, ADR Centru alaturi de partenerii sai, a organizat o serie de evenimente prin care am dorit sa ilustram sprijinul acordat dezvoltarii noastre de Uniunea Europeana, sa implicam si cooptam cetatenii in activitatile pe care le desfasuram. Cu alte cuvinte, in 9 mai am sarbatorit alaturi de toti participantii, o zi care a adus cetatenilor din Romania o serie de drepturi si beneficii, o uniune prin care am dobandit dreptul de a munci in toate statele UE sau sa calatorim doar cu buletinul, care a sustinut prin fonduri nerambursabile dezvoltarea judetului Alba si a Regiunii Centru, datorita careia nivelul traiului de viata s-a imbunatatit”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Primul concurent care a trecut linia de sosire a castigat un iPod si trofeul celui mai rapid alergator. Cupe, medalii dar si alte premii si obiecte care sa le reaminteasca de eveniment, au primit toti participantii. Premii speciale au mai primit cel mai tanar concurent, cel mai varstnic cuplu, precum si cel mai informat cetatean despre istoria Uniunii Europene. Cuplul de varstnici care cunoaste atat semnificatia zilei de 9 mai, cat si importanta de a fi cetatean european, i-a impresionat pe cei prezenti prin faptul ca au alergat tinandu-se de mana, un simbol al unitatii europene premiat de catre organizatori. Medalii special pregatite de catre organizatori au castigat si alergatoarele care au ajuns primele la sosire.

In cadrul festivitatii de premiere, toţi participanţii au primit diplome de participare si obiecte promotionale: trolere, rucsaci, memorii USB, boxe telefon, umbrele, cani, frisbee, brelocuri. La buna organizare a evenimentului au mai contribuit: Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu scolile si liceele din municipiu, Centrul Judetean de Voluntariat Alba Iulia, Crucea Rosie Filiala Alba, SJA Alba și IJJ Alba. Mediatizarea evenimentului a fost asigurata de partenerii media: ziarele Unirea si Apulum, Alba TV, Radio Reintregirea, Ardeleanul FM, Atlas FM, precum si portalele de stiri si sport: Alba 24, Stiri si reportaje Alba, ProALBA, Plaiu Luminatu, Silpres.Info si Alba Sport.

Sursa: ADR Centru


Vizualizări: 96