Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania a primit 70 de recomandari din partea OLAF privind adoptarea de masuri

Potrivit raportului anual OLAF, in perioada 2006-2013, Romania a primit 70 de recomandari pentru adoptarea de masuri din partea acestui serviciu. Dintre acestea, in 17 cazuri nu s-a luat inca nici o decizie, 31 sunt in curs de investigare, 12 au fost respinse si 10 au rezultat in sanctiuni. In cazurile in care s-a ajuns deja la o decizie, rata celor ce rezulta in sanctiuni in relatie cu recomandarile primite de la OLAF este de 46%La o medie europeana de 54% (pentru aceeasi perioada), doar 5 state membre UE din 27 (Croatia nu este inclusa in statistica respectiva) inregistreaza o rata de sanctionare de 100%, si anume: Cipru, Ungaria, Malta, Slovenia si Suedia.

Pe scurt, datele arata ca, in 2013, OLAF a primit cel mai mare numar de informatii susceptibile sa prezinte interes pentru investigatii de la crearea sa, respectiv 1.294 de astfel de informatii (cu 35% mai multe informatii decat in 2009). De asemenea, OLAF a deschis un numar mare de investigatii (253), cu 58% mai multe decat in 2009, si au fost finalizate 293 din cele pe rol. Pe ansamblu, durata medie a unei investigatii a scazut la 21,8 luni. OLAF a emis, in 2013, 353 de recomandari privind adoptarea de masuri financiare, judiciare, administrative si disciplinare de catre autoritatile competente, adica cu 81% mai multe decat in 2009. OLAF a recomandat, de asemenea, recuperarea la bugetul UE a unor sume importante, respectiv 402,8 milioane de euro.

Misiunea Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) se axeaza pe trei obiective: protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin investigarea cazurilor de frauda, de coruptie si a oricaror alte activitati ilegale; detectarea si investigarea faptelor grave legate de indeplinirea indatoririlor profesionale de catre membrii si personalul institutiilor si organismelor UE, care ar putea declansa proceduri disciplinare sau penale si sprijinirea institutiilor UE, in special a Comisiei Europene, in ceea ce priveste elaborarea si punerea in aplicare a legislatiei si a politicilor antifrauda.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 137