Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE va recupera de la statele membre 318 milioane euro reprezentand cheltuieli in cadrul PAC. Romaniei i-a fost aplicata o corectie de 4,5 milioane euro

In cadrul asa-numitei proceduri de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana solicita restituirea unei sume totale de 318 milioane EUR, reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite in mod incorect de statele membre. Cu toate acestea, deoarece unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar al deciziei va fi de aproximativ 315 milioane EUR. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu verificarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect.

Principalele corectii financiare

In conformitate cu aceasta ultima decizie, vor fi recuperate fonduri de la 11 state membre: Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franta, Italia, Portugalia, Romania, Slovenia, Finlanda si Marea Britanie. Cele mai semnificative corectii individuale sunt:

  • 238,90 milioane EUR (impact financiar: 237,83 milioane EUR) imputate Frantei pentru deficiente privind alocarea de drepturi la plata
  • 12,94 milioane EUR (impact financiar: 12,04 milioane EUR) imputate Portugaliei pentru deficiente privind ecoconditionalitatea
  • 10,03 milioane EUR imputate Frantei pentru deficiente in cadrul masurii privind tinerii fermieri si in controalele imprumuturilor subventionate.

Romaniei ii va fi aplicata o corectie de 4,51 milioane EUR (impact financiar: 4,24 milioane EUR) pentru deficiente privind ecoconditionalitatea, corectia fiind propusa pentru nedefinirea anumitor GAEC, pentru controale efectuate in mod partial si pentru deficiente ale sistemului de sanctiuni.

Ca urmare a hotararii Curtii Europene de Justitie (T-267/07) impotriva unei decizii anterioare a Comisiei, Italiei i se va rambursa suma de 2,11 milioane EUR.

Context
Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majoritatii platilor din cadrul PAC, in principal prin intermediul agentiilor lor de plati. De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele, de exemplu cu verificarea cererilor pentru platile directe depuse de fermieri. Comisia desfasoara peste 100 de audituri in fiecare an, verificand daca controalele si reactiile statelor membre in ceea ce priveste deficientele sunt suficiente, si are dreptul sa recupereze fonduri ulterior daca auditurile constata ca gestionarea si controlul realizate de statul membru nu sunt suficiente pentru a garanta ca fondurile UE au fost cheltuite in mod adecvat.

Pentru detalii privind corectiile individuale, per stat membru si per sector, click aici.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 114