Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Costoiu: „Programul Operational Competitivitate 2014-2020 va dezvolta compentente stiintifice, initiative antreprenoriale si oportunitati financiare”

„Provocarile-cheie pentru Romania pentru orizontul 2020 in cadrul Programului Operational Competivitate sunt dezvoltarea si dinamizarea inovarii prin sustinerea cercetarii - dezvoltarii, stimularea mediului privat pentru inovare si sustinerea dezvoltarii resurselor umane din domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), orientate spre sectoare cu potential de crestere", a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica Mihnea Costoiu.

In conditiile in care obiectivul perioadei de programare 2007-2013 a vizat trei indicatori (cresterea capacitatii de Cercetare si Dezvoltare, stimularea cooperarii intre institutiile de CDI si intreprinderi si cresterea accesului intreprinderilor la CDI), Programul Operational Competitivitate 2014-2020 va dezvolta toate interventiile (competente stiintifice, initiative antreprenoriale si oportunitati financiare) in jurul celor patru domenii de specializare inteligenta relevante pentru Romania, a mai precizat ministrul Mihnea Costoiu. Aceste patru domenii sunt bio-economia, tehnologia informatiei si comunicatiilor, energia si mediul, respectiv eco-tehnologiile. Suplimentar, va fi sprijinit si programul CDI pentru sanatate, un sector de interes national pentru Romania.

„Una dintre cele mai importante lectii desprinse din perioada de programare 2007-2013 a fost ca, in contextul resurselor limitate acordate sectorului CDI si subfinantarii actorilor din piata, este necesara prioritizarea si concentrarea tematica, pornind de la cerere, in scopul de a consolida si de a genera excelenta in CDI, in domeniile prioritare economice si sociale in care Romania are cea mai mare nevoie de astfel de activitati. Consideram, deci, ca aceasta abordare a exercitiului financiar 2014-2020, care va valorifica rezultatele pozitive obtinute in actuala perioada de programare si va oferi instrumente si directii noi, este de natura sa conduca, pe de o parte, la atingerea obiectivelor propuse la nivel national de crestere a excelentei stiintifice si a competitivitatii economice, iar pe de alta parte sa sustina in mod determinant contributia Romaniei la atingerea obiectivelor Uniunii Europene in domeniul cercetarii si inovarii, si implicit a obiectivelor Strategiei Europa 2020”, a conchis ministrul Mihnea Costoiu.

Comunicatul emis de Ministerul Educatiei precizeaza ca in cadrul domeniului major de interventie 1, axat pe parteneriate, au fost finantate 85 de proiecte de cercetare-dezvoltare si inovare, dintre care 44 au fost solicitate si cofinantate de intreprinderi in parteneriat cu institutii de cercetare-dezvoltare specializate, rezultatele urmand a fi implementate de catre intreprinderile respective (produse, procese, servicii noi sau imbunatatite). Celelalte 41 de proiecte au fost initiative de CD de inalt nivel siintific conduse de specialisti din strainatate. In cadrul domeniului major de interventie 2 au fost finantate 89 proiecte de investitii, cu bugete care au putut merge pana la 15 milioane euro, care au urmarit dezvoltarea infrastructurii de CD a institutiilor de invatamant superior si a institutelor de CD de drept public (inclusiv a spitalelor clinice si universitare care au activitate de CD) prin dotarea/modernizarea laboratoarelor existente si crearea de noi infrastructuri, inclusiv centre de stocare si prelucrare de date de tip GRID. Domeniul major de interventie 2 a sustinut si consolidarea capacitatii administrative in 73 de institutii publice de cercetare.Tot in cadrul domeniului major de interventie 2 este finantat proiectul major Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), infrastructura pan-europeana de CD. Pe 19 martie s-a finalizat si cea de-a treia achizitie importanta a proiectului prin semnarea, la Roma, a contractului cu consortiul care a castigat licitatia pentru a dezvolta si realiza sursa de radiatie gamma. In ceea ce priveste domeniul major de interventie 3, adresat exclusiv intreprinderilor, principalele rezultate se concentreaza pe furnizarea de produse si/ sau servicii noi sau substantial imbunatatite in vederea comercializarii, pornind de la un rezultat obtinut din activitatea de cercetare-dezvoltare, a aplicarii unui brevet sau a altei forme de proprietate industriala. Astfel, 321 proiecte au fost contractate cu intreprinderi (din care 252 IMM-uri) pe domeniul 3, cu un buget total de 450 milioane euro din care finantarea nerambursabila a fost de 220 milioane euro.

Sursa: Ministerul Educatiei Nationale

Vizualizări: 96