Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile nerambursabile Regio derulate de ADR Centru asigura reabilitarea strazilor din statiunea turistica Borsec

Dupa ce, in urma cu aproape 9 luni, a fost semnat contractul de finantare pentru un prim lot de strazi din Borsec, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat pe 24 martie si cel de-al doilea proiect care obtine fonduri nerambursabile pentru reabilitarea si modernizarea retelei stradale din acest oras. Contractul, in valoare totala de circa 11,5 milioane lei, a fost semnat de catre dl. primar Mik Jozsef si de catre dl. Simion Cretu, director general ADR Centru. Finantarea este asigurata prin Domeniul Major de Interventie 5.2, ce sustine investitiile in infrastructura turistica, prin programul gestionat la nivelul Regiunii Centru de catre ADR Centru, prin care mai sunt finantate alte 24 de cereri de finantare, in toate judetele regiunii.

Proiectul, aferent cererii de finantare cu nr. C/62/5/5.2/1021/23.10.2012 si avand titlul ”Imbunatatirea accesibilitatii in statiunea turistica Borsec” are valoarea totala de peste 11,49 milioane lei, din care circa 11,21 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, solicitate de catre beneficiarul proiectului, care va avea o contributie de peste 228 mii lei la valoarea eligibila a cererii de finantare. Diferenta dintre valoarea totala si suma cheltuielilor eligibile, reprezinta contributia beneficiarului la cheltuielile neeligibile ale proiectului. Primaria din Borsec estimeaza ca durata investitiei va fi de 18 luni. Acesta este cel de-al doilea proiect de acest gen pe care il implementeaza edilii din Borsec, dupa ce in anul 2013 au reusit sa atraga o finantare in valoare totala tot de circa 11 milioane lei, pentru proiectul ”Modernizare retea strazi in orasul Borsec” Prin acest nou proiect, din fondurile solicitate, se vor reabilita circa 6,6 km de artere de circulatie situate pe 16 strazi. Practic, lucrarile vor viza asfaltarea strazilor, sau pavarea acestora cu piatra cubica, precum si reabilitarea trotuarelor, a santurilor si a rigolelor. Acest proiect era necesar, pentru continuarea investitiilor demarate anul trecut si pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale celor peste 2800 locuitori ai orasului, carora li se adauga, in fiecare an, circa 4000 de turisti. Obiectivele investitiilor realizate prin cele doua initiative finantate de programul REGIO in Borsec constau in dezvoltarea sustenabila a orasului pe plan economic si social, prin dezvoltarea turismului balnear si de tip wellness, diversificarea ofertei economice locale, sprijinirea firmelor existente si infiintarea de noi firme. Practic, cele doua proiecte vor duce atat la crearea de locuri de munca, cat si la protectia resurselor naturale din orasul Borsec si din imprejurimile acestuia.

”Statiunea turistica Borsec este una dintre cele mai vechi statiuni balneare din Romania, a carei constructie a inceput in secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic inca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Aceste doua proiecte finantate de Programul Operational Regional sunt vitale pentru statiune si ar completa investitiile in infrastructura de baza, care s-au facut in ultimii ani. Cetatenii incep sa vada rezultatele investitiilor pentru reabilitarea sistemului de canalizare, a statiei de epurare, pentru redeschiderea unei bai traditionale cu apa minerala, in sistemul de educatie sau pentru construirea unui centru de schi. Investitiile pe care le gestionam noi, in calitate de Organism Intermediar pentru POR la nivel regional ne determina sa credem ca si statiunea Borsec poate renaste, asa cum s-a intamplat la Sovata”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.


Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 102