Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Manastirea Dragomirna, printre castigatorii din 2014 ai premiilor UE pentru patrimoniu cultural

Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat castigatorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniul cultural / Premiilor Europa Nostra. Printre laureati se numara si Manastirea Dragomirna.

Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de tari, au avut realizari remarcabile in patru domenii: conservare, cercetare, contributii exemplare, educatie, formare si sensibilizare a publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fischer. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret si tenorul Plácido Domingo, presedinte al Europa Nostra, vor inmana impreuna premiile. Sase dintre castigatori vor primi titulatura de laureati ai Marelui Premiu, fiind recompensati cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, in urma votului online rganizat de Europa Nostra. Concomitent cu celebrarea excelentei in activitatile legate de patrimoniul cultural, Premiul UE urmareste sa promoveze o inalta calitate a competentelor si a standardelor de conservare.

„As dori sa felicit calduros castigatorii din acest an si echipele lor, care, prin pasiunea si devotamentul de care au dat dovada, au constituit o adevarata sursa de inspiratie. Patrimoniul Europei este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le avem. El creeaza punti intre trecut si prezent, promoveaza cresterea economica, favorizeaza incluziunea sociala si stimuleaza turismul. Insa multe dintre aceste opere de arta si ingeniozitate umana, care au transmis frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce in ce mai fragile. Supravietuirea lor depinde de investitiile pe termen lung in conservare si intretinere. Sunt incantata de faptul ca noul nostru program Europa creativa va continua sa sprijine acest premiu, precum si multe alte initiative transnationale, si ca patrimoniul cultural va continua sa beneficieze de fonduri substantiale din partea UE, din diferite surse, inclusiv din fondurile regionale si de cercetare”, a afirmat comisarul Vassiliou.

„Realizarile din acest an demonstreaza ca, in pofida unei situatii economice dificile, proiectele de patrimoniu pot mobiliza talente si pasiuni, obtinand sprijin din surse publice si private. Gratie priceperii, angajamentului si generozitatii acestor persoane, numeroase situri istorice au fost readuse la viata, infrumusetand si imbogatind vietile multora dintre noi. Sper ca parteneriatul nostru cu Comisia Europeana sa devina mai rezistent si sa aiba un impact mai mare, raspandind si mai departe excelenta europeana in domeniul patrimoniului”, a adaugat Plácido Domingo.

Castigatorii premiilor din 2014 (in ordine alfabetica, pe tari)

Categoria 1 — Conservare
Horta Museum, Bruxelles, BELGIA
Home for Cooperation: Centrul educational din zona tampon din Nicosia, CIPRU
Biblioteca Bardensis, Barth, GERMANIA
Basilica Palladiana, Vicenza, ITALIA
Teatro Sociale, Bergamo, ITALIA
Casele din Walser: Conservarea arhitecturii traditionale in Alagna Valsesia, ITALIA
Abbotsford: Casa lui Sir Walter Scott, Melrose, MAREA BRITANIE
Vila Hovelsrud, Insula Helgøya, Nes på Hedmarken, NORVEGIA
Drumul istoric pe liniile de forturi de la Torres Vedras, Lisabona, PORTUGALIA
Manastirea Dragomirna, frescele din secolul XVII, Suceava, ROMANIA
Programul pentru cooperativele vinicole, Catalonia, SPANIA
Peisajul istoric din jurul vechilor livezi de maslini de la El Sénia, SPANIA
Podul roman, Poarta podului, Turnul Calahorra si zonele invecinate, Cordoba, SPANIA

Categoria 2 — Cercetare
Constructia romana cu arce de bolta, Peloponez, GRECIA
Gradinile Castelului Transilvan, Budapesta, UNGARIA
Van Dyck in Spania, Madrid, SPANIA

Categoria 3 — Contributii exemplare
Societatea memoriala Gustav Klimt, Viena, AUSTRIA
Asociatia peisagistica Kempens, Putte, BELGIA
Asociatia Iubilantes, Como, ITALIA

Categoria 4 — Educatie, formare si sensibilizare
Patrimoniul cultural fara frontiere,tabere de restaurare la nivel regional, Tirana, ALBANIA
Tranzitie: De la un oras ruginit la un nou Miskolc, UNGARIA
The Coen Case, Hoorn, OLANDA
Programul radio „Intalniri cu patrimoniul”, Lisabona, PORTUGALIA
Shaping 24: Promovarea patrimoniului in Norwich si Ghent, MAREA BRITANIE si BELGIA

Se atribuie Premii Europa Nostra si unor proiecte din doua tari europene care nu participa la Programul „Cultura” al UE (2007-13):
Conservarea salilor Agate de la Tarskoe Selo, St Petersburg, RUSIA
Conservarea navelor cu aburi din Belle Époque, Lacul Geneva, Lausanne, ELVETIA
Cercetare - Arhitectura monastica din secolul VIIin Caucazul de Sud, Moscova, RUSIA

Context
Castigatorii din acest an ai concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra” se alatura celor 360 laureati recunoscuti de Comisia Europeana si Europa Nostra incepand cu 2002. Juriile de specialisti independenti din intreaga Europa evalueaza proiectele nominalizate in cele patru categorii: conservare; cercetare; contributii exemplare; educatie, formare si sensibilizare a publicului. Toti castigatorii primesc o placheta sau un trofeu. Fiecare dintre cei sase castigatori ai „marelui premiu” primeste, in plus, cate 10.000 de euro. De asemenea, proiectele castigatoare participa la un nou concurs online pentru a primi "Premiul Publicului". Manastirea Dragomirna poate fi votata aici.

Premiile sunt sustinute prin programul UE „Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane de euro in cofinantarea proiectelor de patrimoniu intre 2007 si 2013. Exista si alte programe UE care au oferit sprijin in aceeasi perioada: FEDR a alocat 6 miliarde de euro pentru protectia si conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii culturale si sprijinirea serviciilor culturale de tipul scolilor de meserii si al educatiei artistice si in domeniul patrimoniului. Programele UE de cercetare si dezvoltare tehnologica au furnizat o suma suplimentara de 150 milioane de euro pentru patrimoniul cultural incepand cu 1998.

Noul program Europa Creativa , cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani (cu 9% mai mare decat in anii precedenti) va continua sa sprijine proiectele de cooperare transnationala in domeniul patrimoniului.

In afara de valoarea intrinseca, patrimoniul cultural aduce si o contributie semnificativa la crearea de locuri de munca si la cresterea economica. Investitiile in conservarea patrimoniului cultural realizate de organismele publice si private totalizeaza o suma estimata la 5 miliarde de euro pe an. Cifrele publicate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca 40% din turismul mondial are o fateta culturala. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursa-cheie pentru dezvoltarea durabila si coeziunea sociala.

Europa Nostra - Vocea patrimoniului cultural din Europa este o miscare cetateneasca din ce in ce mai importanta, care promoveaza pastrarea patrimoniului cultural si natural european. Cu vasta sa retea paneuropeana de membri (organizatii si persoane fizice), asociati si parteneri, Europa Nostra reprezinta un lobby foarte puternic pentru patrimoniul cultural. De asemenea, ea organizeaza campanii de salvare a monumentelor, a siturilor si a peisajelor valoroase aflate in pericol. In 2013, Europa Nostra si-a celebrat cea de-a 50-a aniversare.

Ceremonia de decernare a premiilor pentru 2014 organizata la Viena face parte din Congresul anual al Europa Nostra European Heritage Congress, care va avea loc sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fischer. Comisia Europeana, reprezentanta sa in Austria, Ministerul federal al artelor si culturii din Austria, Stiftung fürst Liechtenstein, Erste Stiftung si radioteleviziunea publica nationala austriaca ORF se numara printre partenerii Congresului 2014.

Sursa: Comisia Europana

Vizualizări: 102