Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania va putea lansa sesiuni de proiecte inainte ca PNDR sa fie adoptat formal, confirma Ciolos

Prezent la dezbaterea pe diverse teme europene organizata ieri, 17 martie, la Biblioteca Nationala a Romaniei, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a oferit clarificari privind elaborarea PNDR 2014-2020. Discutia a avut loc in contextul in care reprezentanti ai presei i-au adus la cunostinta comisarului Ciolos faptul ca MADR a justificat intarzierea in elaborarea formei detaliate a PNDR prin faptul ca regulamentul de aplicare a programelor de dezvoltare rurala nu a fost inca adoptat formal la nivel european.

Potrivit comisarului, regulamentul de aplicare a sprijinului pentru dezvoltare rurala a fost deja adoptat de Comisia Europeana si a fost transmis, spre aprobare, catre Parlamentul European si Consiliu. "Din punct de vedere formal, regulamentul respectiv de aplicare nu este inca adoptat, dar textul exista deja. Am recomandat statelor membre sa inceapa pregatirea PNDR in paralel cu acest regulament, tocmai ca sa nu intarziem”, a declarat Ciolos.

De asemenea, comisarul a subliniat ca „detaliile privind PNDR le decide statul membru, conform strategiei pe care o are”. Astfel, nu exista posibilitatea ca CE sa solicite statelor membre, in aceasta etapa, scoaterea sau includerea unor masuri din PNDR 2014-2020, ci, cel mult, furnizarea unor clarificari in cazul in care anumite aspecte sunt ambigue. „In perioada de programare actuala, birocratia a crescut mult si procedurile au fost foarte complexe pentru ca anumite prevederi privind criterii de selectie si eligibilitate din programul de dezvoltare rurala au fost ambigue. Atunci cand anumite aspecte sunt ambigue, functionarul de la agentie poate sa interpreteze dupa cum crede el de cuviinta”, a adaugat Dacian Ciolos.

Comisarul a sustinut ca implementarea PNDR poate incepe de indata de programul este adoptat, „in functie de cat de pregatita va fi Romania, administratia din Romania, de a-l aplica”. Astfel, pana la adoptarea formala a PNDR, Romania va trebui sa fi elaborat deja procedurile de implementare, astfel incat sesiunile de proiecte sa poata fi lansate cat mai devreme.

De altfel, Dacian Ciolos a confirmat ca Romania poate lansa sesiuni de proiecte pe PNDR chiar inainte ca programul sa fie adoptat formal. „Am inteles de la ministrul Constantin ca, la unele masuri, Romania va folosi posibilitatea de a lansa apeluri de proiecte pe anumite masuri chiar inainte de adoptarea formala a PNDR, atat timp cat procedurile sunt clare si ne-am pus deja de acord informal pe continutul masurilor respective”. Potrivit comisarului, sesiunea de cerere de proiecte pentru investitii in ferme va fi lansata chiar lunile urmatoare. „Romania va putea sa lanseze apeluri de proiecte, sa primeasca proiecte si, daca vor fi anumite modificari de facut in program ele vor putea fi facute fara ca acest lucru sa afecteze sesiunea respectiva”, sustine Ciolos.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 146