Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi proiecte vor putea primi finantare prin Programul Romania-Bulgaria 2007-2013

Vineri, 7 martie, viceprim-ministrul Liviu Dragnea si ministrul bulgar al dezvoltarii regionale, Desislava Terzieva au semnat un protocol de modificare a Memorandumului privind Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. Aceasta modificare reprezinta primul pas dintr-o procedura la finalul careia noi proiecte eligibile vor putea primi finantare europeana prin Programul Romania-Bulgaria 2007-2013, permitand supracontractarea la nivelul programului si contribuind la cresterea gradului de absorbtie pe program.

Practic, Autoritatea de Management a Programului va putea semna contracte de finantare a caror valoare nerambursabila insumata depaseste bugetul total al programului. Avantajul supracontractarii consta in faptul ca aceasta compenseaza eventualele economii rezultate in implementarea proiectelor deja contractate, prevenind riscul ca Romania sa piarda sume din alocarea programului.

Liviu Dragnea si omologul sau bulgar au semnat si un Memorandum de cooperare in domeniul dezvoltarii regionale, care vizeaza cooperarea la nivelul autoritatilor publice locale, cooperarea in implementarea politicilor europene, in dezvoltarea regionala si in procesul de regionalizare si dezvoltare durabila, cooperarea teritoriala si managementul programului de cooperare teritoriala. Totodata, cele doua tari vor coopera, prin ministerele de resort, in domeniul implementarii strategiilor transfrontaliere si macro-regionale, in lupta impotriva coruptiei pe programele derulate in comun si in dezvoltarea de mecanisme privind politica de dezvoltare regionala si gestiunea diferitelor instrumente financiare pentru implementarea proiectelor comune.

„Intalnirile de azi confirma relatiile de buna cooperare dintre Romania si Bulgaria, cooperare in care am convingerea ca ministerele noastre joaca un rol important. Am transmis colegilor din Bulgaria satisfactia pentru modul in care au lucrat ministerele noastre in ultimele luni, astfel incat a fost posibil ca astazi sa semnam cele doua documente pe care am convenit, la intalnirea din octombrie din Bulgaria, sa le initiem”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria are, in prezent, un nivel ce contractare de 118,13%. La sfarsitul anului 2013, cererile de plata inaintate Comisiei Europene in cadrul Programului se ridicau la circa 114 milioane de euro, reprezentand peste 53% din totalul fondurilor europene alocate Programului din FEDR.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 62