Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Campus profesional si tehnic modern in Arieseni, printr-un proiect finantat din Programul Operational Regional

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a anuntat semnarea unui nou contract de finantare in valoare totala de peste 18,83 milioane de lei, pentru imbunatatirea conditiilor de studiu si diversificarea specializarilor profesionale ale Scolii generale din Arieseni. Fondurile nerambursabile solicitate, in valoare de aproape 12 milioane lei vor fi asigurate din bugetul Programului Operational Regional, prin domeniul major de interventie 3.4. La sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul comunei Arieseni, domnul Marin Vasile Jurj alaturi de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu, au semnat contractul de finantare al proiectului „Campus invatamant profesional si tehnic”.

Timp de 18 luni, perioada estimata de catre beneficiar ca fiind necesara pentru implementare a proiectului, se vor efectua diverse lucrari de interventie, reparatie, extinderi si achizitii de echipamente. Bugetul total al proiectului este de 18,37 milioane lei, din care 11,99 milioane lei sunt fondurile nerambursabile solicitate. Contributia solicitantului o constituie suma cheltuielilor neeligibile, precum si 0,28 milioane lei contributia la cheltuielile eligibile. Din fondurile proiectului se va realiza imbunatatirea domeniilor de pregatire profesionala prin patru specializari profesionale si tehnice. Vor fi achizitionate echipamente scolare pentru dotarea scolii la standarde europene si se vor construi atelierele necesare specializarilor profesionale. Se va renova sala de sport, se vor crea noi facilitati in campus, prin amenajarea cantinei si imbunatatirea conditiilor de cazare pentru elevi, urmand a fi create spatii de cazare profesori. Tot din bugetul proiectului s-au prevazut fonduri pentru finalizarea lucrarii de interventie asupra cladirii caminului de elevi si pentru finalizarea lucrarii de interventie asupra cladirii cantinei, precum si a retelei de utilitati.

Campusul care va fi creat va asigura oportunitati de studiu, in ateliere specializate, in domeniul prelucrarii lemnului, in cel al industriei alimentare, dar si in specializari pentru HoReCa, utile pentru turismul rural din Muntii Apuseni. Acest proiect este cel mai mare din mediul rural, pe domeniul destinat infrastructurii de educatie, de la nivelul intregii regiuni Centru si asigura finalizarea unor investitii la unitatea de invatamant din Arieseni, demarate inca din anul 2006.

„De rezultatele acestui proiect, peste un an si jumatate, se vor bucura si vor beneficia toti cei peste 300 de elevi, care frecventeaza acum scoala generala si, poate, noi elevi ce vor dori sa studieze intr-o scoala reabilitata, ce va avea facilitati de cazare si studiu moderne. As dori insa sa ii anunt pe cei interesati ca se va relansa in curand acest domeniu de finantare nerambursabila destinat reabilitarii scolilor. Vor fi insa eligibile doar acele unitati de invatamant la care deja au fost incepute lucrarile de reabilitare, tocmai pentru a putea fi finalizate pana la finele anului 2015, data la care se va incheia Programul Regio. In urmatoarele zile se va lansa forma finala a Ghidului Solicitantului si se vor putea depune noi cereri de finantare, daca sunt indeplinite conditiile si criteriile de eligibilitate., a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”Am pornit de la ideea de a crea premizele necesare pentru asigurarea serviciilor esentiale pentru populatie, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice si sociale, prin imbunatatirea infrastructurii serviciilor de educatie. In principal, de rezultatele acestui proiect, de o unitate de invatamant complet reabilitata, vor beneficia copii apartinand grupurilor de populatie dezavantajate. Practic, prin acest proiect, vrem sa ne tinem tinerii acasa si sa-i educam, sa le asiguram conditii pentru a se putea angaja, in urma calificarilor obtinute, in zona Muntilor Apuseni, fie in industria lemnului sau industria alimentara, fie in domeniul serviciilor turistice”, a declarat domnul Marin Jurj, primarul comunei Arieseni.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 191