Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O Europa mai inovatoare, dar cu diferente regionale persistente

Europa recupereaza din decalajul in domeniul inovarii pe care il are in raport cu Statele Unite si cu Japonia, dar diferentele de performanta dintre statele membre ale UE continua sa fie mari si se reduc cu mare greutate. La nivel regional, decalajul in domeniul inovarii se mareste, performantele din acest sector scazand in aproape o cincime dintre regiunile UE. Acestea sunt rezultatele principale ale tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014 si ale tabloului de bord privind inovarea regionala 2014 ale Comisiei Europene.

Clasamentul general in interiorul UE a ramas relativ stabil, cu Suedia situandu-se pe primul loc, urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, cele patru tari care investesc cel mai mult in cercetare si inovare. Tarile in care lucrurile s-au imbunatatit cel mai mult sunt Portugalia, Estonia si Letonia. Progresele globale au fost stimulate de deschiderea si atractivitatea sistemului de cercetare al UE, precum si de colaborarea intreprinderilor pentru inovare si de comercializarea cunostintelor, masurata in baza veniturilor din licente si patente din strainatate. Si totusi, cresterea cheltuielilor publice pentru cercetare si dezvoltare a fost contrabalansata de scaderea investitiilor cu capital de risc si a investitiilor in intreprinderi axate pe inovare de alt tip decat cea dedicata cercetarii si dezvoltarii.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „Generalizarea inovarii la intreaga Europa ramane o prioritate, daca se doreste atingerea obiectivului nostru de politica industriala ca, pana in 2020, cel putin 20% din PIB-ul UE sa fie generat de industria producatoare. Mai multe investitii ale intreprinderilor, o cerere mai puternica de solutii inovatoare europene si mai putine obstacole in calea exploatarii comerciale a inovatiilor sunt esentiale pentru crestere. Avem nevoie de mai multe intreprinderi inovatoare si de un cadru favorabil cresterii pentru a aduce asigura tranzitia cu succes a inovatiilor inspre piata”.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Tabloul de bord confirma, inca o data, ca investitiile in cercetare si dezvoltare aduc beneficii in ceea ce priveste performanta economica. Cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pentru urmatorii sapte ani, noul program de cercetare si inovare Orizont 2020 ne va ajuta sa mentinem aceasta dinamica. Este nevoie sa crestem acum investitiile in inovare in intreaga UE, pentru ca, pana in 2020, sa ne atingem obiectivul de 3% din PIB”.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala si urbana, a declarat: „Trebuie sa transformam ideile bune din Europa in intreprinderi profitabile, care sa creeze locuri de munca si sa genereze o crestere durabila. Noul buget al UE si politica regionala reformata ofera o sansa unica de stimulare a inovarii. Din cadrul fondurilor structurale si de investitii europene (ESI), peste 100 de miliarde EUR vor fi directionati spre cercetare si inovare, precum si spre cresterea domeniului digital, spre intreprinderile mici si mijlocii si spre dezvoltarea surselor de energie ecologice si eficiente. Tabloul de bord de astazi arata ca, desi unele regiuni demonstreaza un puternic elan, disparitatile continua sa existe. Noua politica regionala se ocupa tocmai de aceasta situatie: fiecare dintre cele 274 de regiuni ale Europei va trebui sa-si elaboreze o strategie de specializare inteligenta, care va include inovarea. Regiunile vor trebui sa-si puna in valoare atuurile economice si sa caute metode inovatoare de a face fata concurentei globale”.

Patru grupe de performanta diferite printre statele membre

Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2014 plaseaza statele membre in patru grupe de performanta diferite:

  • Danemarca (DK), Finlanda (FI), Germania (DE) si Suedia (SE) sunt „lideri in materie de inovare”, cu performante in inovare aflate cu mult deasupra mediei UE;
  • Austria (AT), Belgia (BE), Cipru (CY), Estonia (EE), Franta (FR), Irlanda (IE), Luxemburg (LU), Olanda (NL), Slovenia (SI) si Marea Britanie (UK) sunt „adepti ai inovarii” avand o performanta in materie de inovare deasupra mediei sau apropiata de media UE; 
  • Performanta Croatiei (HR), Republicii Cehe (CZ), Greciei (EL), Ungariei (HU), Italiei (IT), Lituaniei (LT), Maltei (MT), Poloniei (PL), Portugaliei (PT), Slovaciei (SK) si Spaniei (ES) este sub media UE. Aceste tari sunt „inovatori moderati”.
  • Bulgaria (BG), Letonia (LV) si Romania (RO) sunt „inovatori modesti” avand o performanta in materie de inovare semnificativ mai scazuta decat media UE.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 168