Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Crescatorii de porci si pasari vor putea accesa din nou sprijinul pentru bunastarea animalelor

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va deschide in perioada urmatoare o noua sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor (suine si pasari).

In urma unei analize realizata impreuna expertii Comisiei Europene, reprezentantii MADR au identificat posibilitatea de a permite fermierilor care nu au reusit sa acceseze acest ajutor sa poata beneficia de aceste plati compensatorii.

Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depasesc cerintele minime impuse pentru bunastarea animalelor (suine si pasari). In cadrul angajamentelor incheiate, beneficiarii vor trebui sa respecte si standardele de eco-conditionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole apartinand fermei si activitatilor agricole desfasurate la nivelul fermei. In cadrul acestei masuri este exclus sprijinul pentru investitii.

Beneficiarii eligibili sunt exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a porcinelor si a pasarilor autorizate sanitar veterinar si exploatatiile comerciale de tip A specifice sectorului de crestere a porcinelor, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii animalelor, in conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

”Este o noua oportunitate pentru crescatorii de animale sa beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor productii competitive si de inalta calitate. In toata aceasta perioada am cautat solutii pentru a identifica resursele financiare necesare si ma bucur ca astfel reusim sa raspundem la solicitarile fermierilor si sa oferim din nou o masura de sprijin care s-a bucurat de un real succes”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Inca din Campania 2012, fermierii au avut posibilitatea accesarii acestei masuri prevazute in Axa II a PNDR 2007 – 2013.

Plafonul alocat acestei masuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfarsitul lunii noiembrie 2013, fiind in prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse incepand cu anul 2012 si pana la sfarsitul actualei perioade de programare. In luna decembrie 2013 au fost efectuate platile pentru cererile depuse in sesiunea I – pachetul a) - porcine, in valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro).

In ceea ce priveste plata pentru pachetul b) - pasari, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) estimeaza ca platile se vor efectua in perioada aprilie - mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimata a acestora fiind de 80 milioane de euro.

Sursa: MADR

Vizualizări: 59