Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

75 milioane euro, fonduri structurale pentru turism

Ministrul MIMMCTPL, domnul Ovidiu SILAGHI a anuntat astazi ca, impreuna cu echipa pe care o coordoneaza, intentioneaza sa promoveze doua proiecte noi pentru sustinerea si dezvoltarea sectorului IMM. Primul vizeaza transformarea IMM-urilor in societati pe actiuni care, ulterior, sa fie cotate la Bursa de valori. Ministrul SILAGHI a precizat ca ”Suntem, deocamdata, la litera „A”, adica, am constituit un colectiv specializat care sa poarte discutii cu reprezentantii conducerii Bursei si ai mediului de afaceri.” Proiectul se va concretiza intr-o noua forma de capitalizare, specifica oricarei economii de piata, in vederea atragerii de noi surse de finantare, dar si pentru cresterea sigurantei operarii pe piata a IMM-urilor.
Cel de-al doilea proiect la care s-a referit ministrul consta in sprijinirea IMM-urilor pentru dezvoltarea programelor de informatizare. Acesta urmareste reducerea birocratiei si sporirea accesului la informatii care sa le permita companiilor sa aplice la mai multe programe de finantare.
In plus, conform politicii de sprijinire a dezvoltarii IMM-urilor, Ministerul va suplimenta cu de 36 de milioane lei bugetul alocat in 2007 pentru Programul de sustinere a investitiilor pentru intreprinderile nou infiintate si microintreprinderi si a investitiilor de modernizare si tehnologizare a IMM.
In Programul de sustinere al investitiilor au fost initial alocati 40 milioane lei, pentru care au aplicat, pana in acest moment, 2271 firme, din care 897 sunt intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi , iar 914 sunt IMM. In prezent acest program este accesat in intregime.
Ministrul a mai adaugat ca, pentru derularea transparenta a Programului de sustinere a investitiilor, Ministerul pentru IMM-uri va semna contracte de intermediere cu 10 banci, saptamana urmatoare. Cele 10 banci partenere sunt Banca Comerciala Carpatica, BCR, BRD-GSG, CEC SA, Credit Europe Bank Romania, Eximbank, Libra Bank, MKB Romexterra, Pireus si Banca Transilvania.
Referitor la turism , ministrul MIMMCTPL a precizat ca anul 2007 este unul dintre cei mai buni ani in privinta sumelor inregistrate in acest domeniu, cresterea fiind de 14% fata de prima jumatate a anului trecut.
“Noul sens de dezvoltare a turismului romanesc, pentru urmatorii 20 ani, l-am stabilit printr-o colaborare cu Organizatia Mondiala a Turismului, care s-a concretizat in documentul strategic denumit Master Plan.” a precizat ministrul Silaghi. Documentul mentionat urmeaza a fi supus aprobarii Guvernului sub forma de Memorandum.
Punerea in aplicare a Master Planului va fi sustinuta printr-un buget de circa 75 milioane euro, suma alocata de Uniunea Europeana sub forma de Fonduri Structurale, pentru dezvoltarea turismului romanesc. Principalul obiectiv al Master Planului este acela de a implica sectorul privat in luarea deciziilor in domeniul industriei turismului.
In privinta Comertului Exterior, ministrul Silaghi a precizat ca obiectivul principal al Ministerului consta in derularea de actiuni care sa contribuie la scaderea deficitului comercial, precum Programul de promovare a exportului, coordonat de Departamentul de Comert Exterior, Programul de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii in dezvoltarea exportului, administrat de MIMMCTPL, care are alocata o suma de 5 milioane lei pentru 2007, precum si Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale, administrat de MEF.

Sursa: MIMMCTPC

Vizualizări: 64