Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Schema “Local” si programul “Sinergii pentru viitor”: Informatii noi pentru potentialii solicitanti

Marti, 18 februarie, FRDS a organizat, in calitate de operator de program, un seminar de informare privind apelurile de proiecte finantate din fonduri norvegiene si SEE: schema de granturi mici “Local”, respectiv “Sinergii pentru viitor – copii si tineri la risc”.

Potrivit reprezentantilor FRDS, bugetul apelurilor de proiecte lansate in 2014 va fi suplimentat cu circa 4 milioane euro, suma care va fi distribuita catre 3 apeluri active, dar si catre un nou apel ce urmeaza sa fie lansat in luna martie. Acesta din urma se va numi “Coerent” si va viza initierea de strategii si politici cu un grad inalt de aplicabilitate, dar si masuri pentru incluziune sociala, dezvoltarea networkingului si antidiscriminatorii.

Cu privire la schema de granturi Local, seminarul a adus mai multe clarificari cu privire la eligibilitatea grupului tinta, dar si cu privire la parteneriatele incheiate in vederea implementarii proiectelor. In ceea ce priveste grupul tinta care face obiectul schemei de granturi, reprezentantii FRDS au facut urmatoarele precizari:

  • Grupul tinta trebuie sa fie format in proportie de cel putin 70% din copii sau tineri de etnie roma;
  • Se recomanda ca proiectul sa aiba o abordare integrata, in sensul proiectarii unor activitati care sa vizeze atat copiii, cat si parintii;
  • In total, proiectul trebuie sa vizeze minim 30 de gospodarii de romi;
  • Beneficiarii proiectului trebuie sa apartina aceleiasi unitati administrative teritoriale, care sa nu aiba mai mult de 15.000 de locuitori.

In cazul proiectelor implementate de APL-uri in parteneriat cu organizatii nonguvernamentale, selectia ONG-urilor va fi realizata de solicitant/promotor, in conformitate cu reglementarile in vigoare. Operatorul de program recomanda insa ca ONG-urile partenere sa fi derulat deja activitati anterioare in comunitatea respectiva, astfel incat sa poata aduce contributie relevanta la rezultatele proiectului. “Sunt grupuri care au o anumita atitudine fata de un proiect si este important ca ONG-ul sa fi lucrat deja cu comunitatea roma respective. Trebuie sa se integreze in proiect, nu numai sa vina cu un CV frumos”, a declarat Liliana Vasilescu, director executive FRDS.

Atat in cazul schemei “Local”, cat si in cazul programului “Sinergii pentru viitor”, parteneriatul cu o organizatie din statele donatoare nu este obligatoriu. De altfel, in pofida alocarii unui buget pentru seminarii de matchmaking, operatorul de program sustine ca nicio entitate din statele donatoare nu s-a aratat interesata. De asemenea, doar doua cereri de stabilire de relatii bilaterale au fost depuse pana in prezent. “Este chiar o minune ca am avut pana acum 2 cereri pe care le-am aprobat. Sanse reale au avut doar cei care au avut dinainte parteneri. Se gasesc foarte greu entitati eligibile din statele donatoare care sa fie dispuse sa vina ca parteneri pe proiectele acestea”, au declarat reprezentantii FRDS.

In ceea ce priveste implementarea, un element de noutate il reprezinta efectuarea platilor in regim de prefinantare, in baza previziunii costurilor. Totodata, solicitantii si partenerii pot cere acordarea unui avans de 20% inainte de inceperea efectiva a proiectului. Din fiecare transa se vor retine 10%, suma totala retinuta urmand a fi platita la finalul proiectului, in functie de gradul de atingere al obiectivelor. FRDS va sprijini beneficiarii in implementarea proiectelor prin facilitare comunitara, desemnand o persoana care sa mearga la locatia de implementare a proiectului in vederea unei mai bune mobilizari a grupului tinta.

Directorul executiv FRDS a apreciat programul ca fiind unul solicitant pentru potentialii beneficiar si parteneri, cerintele fiind insa impuse de finantator si nu de operatorul de program. “Este un program greu. Seamana foarte mult cu programele structurale in privinta cerintelor. Noi a trebuit sa reinvatam si sa incercam sa raspundem cerintelor finantatorului”, a declarat Liliana Vasilescu.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 156