Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a aprobat programul INTERREG IV C



Marti, 11 septembrie 2007, Comisia Europeana a aprobat Programul de Cooperare Interregionala INTERREG IVC. Programul va beneficia de un buget total in valoare de 405 milioane euro, din care: contributia europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de 321,3 milioane euro si co-finantarea nationala in valoare de 83,7 milioane euro.

Lansarea oficiala a programului va avea loc in perioada 20-21 septembrie, la Lisabona, Portugalia, cand se va lansa si primul apel pentru depunerea de proiecte.

Romania va putea beneficia de finantare din acest program si de experienta altor state membre prin implicarea in cat mai multe retele care se formeaza in cadrul programului si printr-o atitudine proactiva in stabilirea de parteneriate, in elaborarea si depunerea de proiecte.

Cooperarea inter-regionala reprezinta cooperarea intre autoritatile publice (autoritati regionale sau locale, dar nu exclusiv) pe probleme de interes comun in gestionarea si implementarea programelor finantate din bugetul european. Scopul cooperarii inter-regionale este imbunatatirea eficacitatii politicilor structurale ale UE, asigurand o cale de acces catre experienta altor actori implicati in politica regionala, prin valorificarea “bunelor practici” ale autoritatilor publice implicate in gestionarea Fondurilor Structurale.
Cooperarea se poate realiza intre regiunile din Europa, fara nicio restrictie geografica, diferentiindu-se astfel de cele mai multe tipuri de cooperari cunoscute, cum ar fi cooperarea transfrontaliera sau transnationala. Aceasta diferenta este atat geografica cat si de continut, proiectele interregionale concentrandu-se pe schimbul de experienta si bune practici intre partenerii implicati in proiect.
Beneficiarii eligibili ai programului sunt autoritati publice si organisme de drept public in calitate de partener in proiecte comune sau ca Partener Lider de proiect al unui Grup de proiect.

Criteriile generale si specifice de selectie pentru studii/actiuni sunt diferite, in functie de prioritati, si sunt stabilite/aprobate de Comitetul de Monitorizare. Criteriile minimale de selectie se refera la cerintele fata de aplicanti:

  • capacitatea financiara;
  • capacitatea tehnica;
  • capacitatea profesionala;
  • parteneri din minim 3 state partenere, dintre care 2 trebuie sa fie State membre
Prin INTERREG IV pot fi finantate urmatoarele actiuni: vizite de studii, sesiuni de instruire comune, studii si rapoarte, analiza de date, studii de caz comparative, intalniri si evenimente (intalnirii interregionale, seminarii, conferinte), actiuni de informare si publicitate (comunicate de presa, brosuri, website-uri, transmisii radio si TV) elaborarea si experimentarea pilot a noilor instrumente si abordari, dezvoltarea de planuri de actiune comune.
Sursa:MDLPL

Vizualizări: 65