Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Danuta Hubner: "Daca absorbtia banilor este nesatisfacatoare, Romania ar putea pierde finantari si s-ar putea confrunta cu presiuni inflationiste"

In interviul acordat de comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner s-au ridicat cateva dintre problemele importante ale participarii Romaniei la politica regionala si de coeziune a Uniunii Europene

Infoeuropa: Doctrinarii integrarii europene vehiculeaza teorii contradictorii referitoare la efectele acestui proces: una dintre acestea afirma ca, pe masura ce integrarea se adanceste, disparitatile economice dintre statele membre se adancesc. O alta sustine ca o consecinta pozitiva a cresterii convergentei economice europene o reprezinta imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor europeni din regiunile mai putin prospere. Dumneavoastra pe care dintre acestea o girati ca fiind reala?

Danuta Hubner: Procesul integrarii europene a contribuit in mod vizibil la convergenta intre nivelele de dezvoltare a statelor membre, intre regiunile Uniunii Europene. Tari altadata sarace au inregistrat ritmuri de crestere economica ce au redus decalajele ce le separau de economiile prospere. Intarirea politicii de coeziune s-a facut odata cu parcurgerea unor etape cheie in directia realizarii integrarii europene. Ma refer la realizarea pietei interne, a uniunii monetare, a primirii de noi state membre.
Adancirea integrarii europene duce, asa cum spuneam, la o mai mare convergenta economica si la un standard de viata mai ridicat, pentru toti europenii - aspiratie impartasita pe scara larga, desi trebuie sa subliniez ca statele membre sunt cele care aleg in ce fel ating acest standard.
Valul prosperitatii economice va ridica “barca” dumneavoastra doar daca aceasta este in buna stare si functioneaza. Politica regionala exista pentru ca este acceptata pe scara larga ideea ca fortele pietei nu pot rezolva, doar ele singure, problema inegalitatilor regionale. De aceea avem nevoie de interventii creative pentru a intari potentialul pietei de a crea locuri de munca si crestere economica si, totodata, de a tempera efectele nedorite.

Infoeuropa: Romania se numara printre cele mai sarace si mai putin dezoltate state membre ale Uniunii Europene. Exista vreo garantie, in virtutea acestor “calitati”, ca va beneficia pe deplin de fondurile de coeziune?

Danuta Hubner: Exista o serie de factori ce influenteaza masura in care Romania va beneficia de investitiile Uniunii Europene. In primul rand, trebuie sa existe o strategie bine definita, cu obiective clare, care sa vizeze „slabiciunile” structurale ale tarii. Cadrul macroeconomic trebuie sa fie de asa natura incat sa asigure utilizarea fondurilor europene in asa fel incat aceasta sa fie atractiva pentru investitiile straine. Tara trebuie sa asigure o buna capacitate de absorbtie, sa aiba suficiente proiecte eligibile pentru a fi finantate. Mai are nevoie si de o administratie publica la nivel central, regional si local capabila sa administreze fondurile europene. Se adauga si necesitatea ca legislatia in domeniu sa fie aplicata in mod transparent.
Inca ceva: printre altele, investitiile Uniunii Europene vor asigura rezolvarea unor necesitati impuse de perioadele de tranzitie stabilite in negocierile de aderare, cu precadere cele privitoare la mediu. Esecul implementarii politicilor de mediu creste riscul amenzilor si a altor poveri bugetare impuse de Uniunea Europeana. De aceea Romania trebuie sa fie capabila sa faca fata cerintelor perioadei de tranzitie si sa evite sanctiunile.

Infoeuropa: Cum apreciati capacitatea de absorbtie a Romaniei?

Danuta Hubner: Trebuie sa asiguram un echilibru intre obiectivul Romaniei de a atrage cat mai multe finantari structurale, de inteles dealtfel, si nevoia Uniunii Europene de a evita dezechilibre ca inflatia sau ramanerea in urma a anumitor domenii ca urmare a neimplicarii investitorilor privati.
Din punct de vedere financiar si macroeconomic, nu pare sa existe probleme majore, insa capacitatea administrativa este o provocare!

Infoeuropa: Care este capacitatea optima de absorbtie a finantarilor europene, avand in vedere ca un influx masiv de fonduri europene poate determina dezechilibre?

Danuta Hubner: Este de 100% din fondurile disponibile, care insumeaza 19,6 miliarde euro pe parcursul perioadei de programare. Trebuie sa fie foarte clar ca daca absorbtia banilor este nesatisfacatoare, Romania ar putea pierde finantari si s-ar putea confrunta cu presiuni inflationiste.
Sursa: Infoeuropa

Vizualizări: 73