Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Curtea de Conturi Europeana: Programul LIFE necesita imbunatatiri la nivelul conceptiei si al implementarii sale

Intr-un raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, aceasta invita Comisia Europeana sa creasca eficacitatea programului LIFE, imbunatatind difuzarea si reproducerea rezultatelor proiectelor de mediu care au fost implementate cu succes.

„Difuzarea si reproducerea rezultatelor proiectelor LIFE sunt clar insuficiente, ceea ce reduce in mod considerabil capacitatea programului de a indeplini un rol de catalizator de schimbari in domeniul mediului, acesta fiind obiectivul sau major”, a declarat domnul Jan Kinšt, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de acest raport.

Politica de mediu a UE este integrata in celelalte politici principale de cheltuieli ale Uniunii Europene, precum fondurile structurale si politica agricola comuna. LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement - Instrumentul financiar pentru mediu), in special componenta sa de mediu, este un instrument financiar specific destinat sa serveasca drept platforma pentru elaborarea si schimbul de bune practici si sa catalizeze si sa accelereze evolutiile din cadrul politicii de mediu a UE. Eficacitatea sa este asadar puternic influentata de reusita proiectelor finantate de a juca un rol catalizator de schimbari in domeniul mediului. Programul LIFE este gestionat direct de Comisie.

Cel mai recent program LIFE a acoperit perioada 2007-2013 si a dispus de un buget anual mediu de 239 de milioane de euro, destinat finantarii de proiecte – buget care reprezenta mai putin de 1,5% din totalul estimat al cheltuielilor UE in domenii legate de mediu. In urma auditului, s-a constatat ca absenta unui mecanism prin care resursele limitate sa fie directionate catre atingerea unor obiective predefinite a avut drept rezultat lipsa unei mase critice de proiecte reusite, capabile sa stimuleze producerea unor evolutii semnificative in politica de mediu a UE. De asemenea, faptul ca au fost stabilite alocari orientative nationale a impiedicat selectia celor mai bune proiecte, deoarece proiectele erau selectate nu numai pe baza meritelor lor, ci si pe baza criteriului statului membru de origine.

Auditorul extern al UE a atras atentia asupra faptului ca selectia proiectelor nu a fost justificata in mod suficient de catre Comisie si ca, desi unele dintre proiectele finantate au obtinut rezultate pozitive, programul nu si-a indeplinit rolul fundamental de a asigura o difuzare si o reproducere eficace a rezultatelor.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 67