Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European a adoptat noi reguli privind achizitiile publice!

Parlamentul European a adoptat, pe 15 ianuarie, noile reguli UE privind licitatiile publice si contractele de concesiune. Acestea vor asigura un raport calitate-pret mai bun, vor facilita accesul la licitatii al firmelor mici si mijlocii si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.

Noua legislatie, deja agreata cu Consiliul in iunie 2013, revizuieste regulile actuale privind licitatiile publice in UE si stabileste pentru prima data standarde comune UE privind contractele de concesionare pentru a incuraja competitia corecta si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovatii si pe cele sociale.

Autoritatile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achizitiile de activitati, bunuri sau servicii, licitatiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice. "Noile reguli privind contractele de concesiune reprezinta, de asemenea, un semnal puternic in favoarea intaririi pietei interne. Ele creeaza un mediu economic sanatos, de care vor beneficia toti actorii, inclusiv autoritatile publice, operatorii economici si, in cele din urma, cetatenii UE: acum regulile jocului vor fi cunoscute de toata lumea", a declarat Philippe Juvin, raportorul privind contractele de concesionare.

Directivele vor intra in vigoare 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Dupa aceasta data, statele membre au la dispozitie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli in legislatia nationala. Printre aspectele vizate de directivele adoptate saptamana aceasta de Parlament se numara:

Raportul calitate-pret
In baza noului criteriu de "oferta cea mai avantajoasa economic" in procedura de acordare a contractului, autoritatile publice vor putea accentua calitatea, consideratiile referitoare la mediu, aspectele sociale sau inovatia, tinand in continuare cont de pret si de costurile de implementare a achizitiei. "Noul criteriu va aduce finalul dictaturii celui mai mic pret, aducând in prim-plan calitatea," a explicat raportorul Marc Tarabella.

Solutii inovatoare
Deputatii au sustinut cu succes introducerea unei proceduri complet noi pentru a intari solutiile inovatoare in licitatiile publice. Noul "Parteneriat pentru Inovatie" va permite autoritatilor publice sa organizeze licitatii pentru a rezolva o problema specifica fara sa anticipeze solutia, lasand astfel spatiu contractorului si contractantului sa gaseasca impreuna solutii inovatoare.

Mai putina birocratie pentru aplicanti si acces mai usor pentru companiile mai mici
Procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simpla, cu un "Document Unic European de Licitatie" bazat pe declaratii pe proprie raspundere. Doar câstigatorul va trebui sa puna la dispozitie documentele originale. Acest lucru ar putea reduce povara administrativa a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimarilor Comisiei. Noile reguli vor incuraja divizarea contractelor in loturi, pentru a facilita accesul la licitatie a firmelor mai mici.

Reguli mai stricte privind subcontractarea
Pentru a combate dumpingul social si a asigura respectarea drepturilor lucratorilor, noile reguli vor include prevederi referitoare la subcontractare si la "oferte anormal de mici". Ofertantii care nu respecta legislatia muncii UE pot fi exclusi de la licitatii.

Fara presiuni pentru privatizarea serviciilor publice
Acordul asupra noilor reguli UE privind concesionarile subliniaza ca statele membre raman in continuare libere sa decida in privinta executiei activitatilor sau serviciilor publice - prin mijloace proprii sau externalizate.

Sursa: Parlamentul European, Biroul de Informare in Romania

Vizualizări: 102