Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ANAF isi propune crearea unui mediu de lucru “paperless” pentru vama cu ajutorul banilor europeni

Ieri, 14.01.2014, la sediul Directiei Generale a Vamilor a avut loc conferinta de promovare a proiectului „Implementarea politicii de securitate IT in contextual Codului Vamal Modernizat” derulat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si finantat din Fondul Social European, prin intermediul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013.

Scopul proiectului este de a elabora si implementa Politica de Securitate IT in contextul Codului Vamal Modernizat European, conform Politicii de Securitate IT a Comisiei Europene si are o valoare totala de 11.592.508,61 lei.

Concret, dupa finalizarea proiectului programata in luna mai 2014, beneficiile asteptate pentru operatorii economici care desfasoara activitati de import-export vizeaza:

  • Crearea unui mediu de lucru “paperless” pentru vama si comert;
  • Garantarea identitatii operatorilor economici prin utilizarea de certificate calificate;
  • Cresterea nivelului de securitate IT.

„Desi proiectul se va finaliza pe 14 mai 2014, operatorii economici care sunt vizati de aceasta masura vor avea la dispozitie o perioada de tranzitie. Stim foarte bine ca in Romania se anunta ca intra o anumita legislatie europeana in vigoare, dar ca de multe ori se intampla sa ramanem pe ultima suta de metri pentru aplicarea efectiva a acesteia. Prin urmare, vrem sa preintampinam situatiile in care se creaza panica sau cozi”, a mentionat Responsabilul de proiect, doamna Ancuta Anda Macovei, director al Directiei de Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul ANAF.

Pe termen lung, se asteapta ca proiectul sa contribuie la imbunatatirea cooperarii institutiei beneficiare cu Comisia Europeana pe probleme de politici de securitate in contextul Codului Vamal Modernizat European si, de asemenea, sa aiba un rol vital in implementarea celor mai bune practici de securitate IT prin aplicarea masurilor/procedurilor de securitate IT in contextul Codului Vamal Modernizat.

Maria-Alexandra Gavrilita,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 155