Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premiu oferit de Comisia Europeana pentru organizatiile implicate in reteaua Natura 2000

Comisia Europeana a lansat premiul Natura 2000, premiu ce recunoaste excelenta in ceea ce priveste cele mai bune practici in domeniul conservarii patrimoniului natural al Europei. Organizaţiile care participa la activitati legate de Natura 2000 au acum oportunitatea de a se afirma.

Natura 2000 este o retea de zone protejate foarte valoroase din punctul de vedere al biodiversitatii, reprezentand aproximativ 20% din teritoriul UE. Pe langa faptul ca asigura protectia patrimoniului natural, aceasta retea ofera numeroase avantaje sociale si economice.

Cetatenii europeni acorda o mare importanta conservarii naturii, insa putini dintre acestia cunosc Natura 2000. Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, noua din zece europeni considera ca declinul habitatelor naturale si faptul ca unele animale si plante sunt amenintate sau sunt pe cale de disparitie reprezinta probleme grave. Majoritatea cetatenilor (variind intre 99% si 83%, in functie de statele membre) considera ca protectia patrimoniului natural joaca un rol important in prevenirea distrugerii unor suprafete valoroase atat pe uscat, cat si pe mare. Numai 27% dintre participantii la sondaj au auzit insa de Natura 2000.

Acest nou premiu anual urmareste remedierea acestei lipse de informare in randul opiniei publice, ilustrand varietatea siturilor Natura 2000 si recunoscand excelenta intr-o gama larga de activitati. In fiecare an vor fi acordate cinci premii in diferite domenii, cum ar fi comunicarea, actiunile de conservare, beneficiile socioeconomice, concilierea intereselor/perceptiilor, crearea de retele si cooperarea transfrontaliera.

Sunt acceptate candidaturi din partea oricarei entitati direct implicate in reteaua Natura 2000 (autoritati publice si locale, intreprinderi, ONG-uri, proprietari de terenuri, institutii de invatamant si persoane fizice). Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor este 18 februarie 2014.
Castigatorii acestei editii inaugurale a concursului Natura 2000 vor fi anuntati in luna mai 2014, iar rezultatele obtinute de acestia vor fi prezentate in cadrul unei ceremonii la nivel inalt care va avea loc la Bruxelles.

Pentru mai multe detalii despre transmiterea candidaturii, click aici

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 59