Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Presedintele respinge de la promulgare legea care elimina termenul in care AM-urile sunt obligate sa faca platile catre beneficiari

Presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea Legii priving aprobarea OUG nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

Actul normativ respins de la promulgare pe data de 18 decembrie are ca scop adoptarea unor reglementari privind unele masuri financiare pentru asigurarea cresterii gradului de absorbtie a instrumentelor structurale alocate Romaniei in perioada 2007 - 2013. Aceste reglementari se refera, printre altele, la modificarea unor termene ale AM-urilor pentru notificarea platii beneficiarului, sistemul devenind astfel mai flexibil prin scaderea termenului de la 45 de zile la 20 de zile lucratoare de la data depunerii cererii de rambursare.

Cu toate acestea, prin Legea priving aprobarea OUG nr. 84/2013 se renunta la termenul de maxim 5 zile lucratoare in care AM-urile sunt obligate sa vireze beneficiarilor suma aferenta cheltuielilor rambursabile si contravalorii TVA-ului neeligibil. In acest sens, ordonanta de urgenta deturneaza partial scopul propus initial, acela de flexibilizare si eficientizare a sistemului.

Eliminarea termenului de 5 zile lucratoare aplicabil autoritatilor de management pentru efectuarea rambursarii catre beneficiar constituie de altfel, principalul motiv invocat de Traian Basescu pentru intoarcerea in Parlament a legii, Presedintia considerand ca actul normativ vine in contradictie cu obiectivul de stimulare a absorbtiei fondurilor europene.

Descarca Proiectul de lege

Sursa: www.presidency.ro

Vizualizări: 134