Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost transmisa la CE cererea de finantare pentru proiectul major „Reabilitare DN76 (E79) Deva - Oradea”

La inceputul lunii decembrie, AM POS Transport a transmis la Comisia Europeana, spre evaluare, cererea de finantare pentru proiectul major „Reabilitare DN76 (E79) Deva - Oradea".
Ulterior transmiterii, Comisia Europeana va evalua si aproba cererea de finantare conform prevederilor Art. 39-41 din Regulamentul CE nr.1083/2006.

Obiectivul principal al proiectului consta in supervizarea si executia unor lucrari de reabilitare a unui drum national in zona de vest a Romaniei (incadrat pe reteaua drumurilor europene) in lungime de 171,6 km si reabilitarea a 44 de poduri si pasaje care sa permita transportul de marfuri si pasageri, ca parte integranta din dezvoltarea economica totala in Romania si, prin urmare, dezvoltarea economica totala in cadrul Europei. Pentru participantii la trafic, aceste obiective includ imbunatatirea performantei coridorului de drum prin marirea vitezei de deplasare, prin reducerea costurilor de exploatare, a numarului de accidente si prin imbunatatirea confortului in timpul calatoriei.

Obiectivele proiectului care se doresc a fi atinse sunt in stransa convergenta cu realizarea obiectivului general al POS-T si anume:

  • reabilitarea a 171,6 km de drum national intre doua municipii resedinta de judet (Deva si Oradea);
  • Fluidizarea traficului si reducerea pana in anul 2015 cu cca. 25 de minute (pentru turisme) a timpului de calatorie intre Deva si Oradea;
  • Reducerea, pana in anul 2015, a costurilor de operare a vehiculelor pe DN 76 cu 25.995.000 euro – prin reabilitarea acestui drum, soferii vor economisi timp si energie si vor reduce cheltuielile cu combustibilul si cheltuielile de intretinere auto;
  • Reducerea numarului de accidente pe sectorul DN76 (E79) Deva-Oradea cu 12 %;
  • Facilitarea cooperarii inter-regionale, dobandirea de investitii interne si externe, cresterea intreprinderilor / competitivitatii companiilor si a mobilitatii fortei de munca, si, prin urmare, o dezvoltare mai rapida a regiunii;
  • Imbunatatirea accesibilitatii in regiune si serviciilor de mobilitate a populatiei, bunurilor si in scopul de a stimula cresterea economica durabila - prin facilitarea fluxului de trafic in zonele de tranzit.

Proiectul are un buget total de 210.319.503 euro, din care 142.966.756 euro constituie finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial „Transport” 2007-2013, si suma de 25.229.427 euro, asigurata de la Bugetul de Stat.

Aceasta cerere de finantare a fost depusa, de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., in cadrul Axei Prioritare nr. 2, Domeniul major de interventie 2.1 „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere nationale".

Sursa: www.ampost.ro

Vizualizări: 112