Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Trei noi contracte de finantare pentru proiecte din Mehedinti si Caras Severin

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a semnat la Drobeta Turnu Severin si Resita contractele de finantare din fonduri europene pentru trei proiecte care contribuie la dezvoltarea infrastructurii locale.
 
„Am tinut sa vin personal la semnarea acestor trei contracte pentru a arata respectul fata de comunitatile locale, care genereaza astfel de proiecte, si sprijinul nostru pentru investitiile din teritoriu.”, a declarat Liviu Dragnea.
 
Astfel, un proiect pentru dezvoltarea functiunilor turistice ale orasului Baia de Arama a primit alocare financiara nerambursabila in valoare de 4,58 milioane lei, din care 4,2 milioane lei reprezinta contributia Fondului European de Dezvoltare Regionala.
 
„Este un proiect care, nu cu foarte multi bani, va ajuta la dezvoltarea localitatii Baia de Arama si a zonei adiacente. Are o valoare de peste zece milioane de lei si cuprinde realizarea unui complex turistic, inclusiv drumuri si partii de schi. Se adreseaza la peste 400 000 de cetateni atat din Mehedinti, cat si din judetele invecinate”, a declarat Liviu Dragnea la Drobeta Turnu Severin, la semnarea contractului de finantare ce are ca beneficiar orasul Baia de Arama.
 
Proiectul, cu o durata de implementare de 18 luni, este derulat prin Programul Operational Regional 2007-2013 (POR) si isi propune valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice din zona.
 
Ministrul Liviu Dragnea a precizat ca POR este cel mai dinamic program operational european din Romania, situatie datorata faptului ca este singurul program descentralizat: „Dinamica POR este graitoare: in ultimii sase ani, au fost absorbite fonduri europene in valoare de 656 milioane euro, iar in acest an, doar in ultimele sapte luni, am atras circa 1 miliard”.
 
Alte doua noi proiecte destinate infrastructurii de transport peste Dunare si Nera din Moldova Noua si Socol (judetul Caras Severin) vor fi implementate in cadrul Programului IPA de cooperare transfrontaliera Romania-Republica Serbia. Ministrul Liviu Dragnea a apreciat ca proiectele sunt de importanta strategica, iar cooperarea dintre Romania sicu Serbia este una dintre cele mai eficiente, afirmand: „Dunarea nu ne desparte, Dunarea ne uneste”.
Cele doua proiecte vor sprijini dezvoltarea economica a regiunii per ansamblu, si nu doar a judetului Caras-Severin, si dovedesc o implicare comuna romano-sarba pentru facilitarea transportului intre cele doua tari vecine.

Prin proiectul „Punct de traversare cu bacul intre localitatile Moldova Noua si Golubac", cu un buget total de 2,3 milioane euro, va fi realizata infrastructura de acostare si imbarcare/ debarcare a autovehiculelor pe cele doua maluri ale Dunarii, modernizarea legaturii rutiere intre Veliko Gradiste si portul de acostare, precum si achizitionarea feribotului. Proiectul este realizat in parteneriat de Consiliul Judetean Caras Severin si Consiliul local Moldova Noua, precum si municipalitatile Veliko Gradiste si Golubac din Serbia.
 
Proiectul "Pod peste raul Nera intre localitatile Socol si Vracev Gaj", cu un buget de 1.633.277 euro, are ca parteneri Consiliul Judetean Caras Severin si municipalitatea Bela Crkva (Biserica Alba) din Serbia. Proiectul presupune realizarea unui pod rutier, a rampelor de acces racordate la drumurile publice din zona si a punctelor de control pentru trecerea de frontiera.
 
Sursa: MDRAP

Vizualizări: 135