Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Producatorii inregistrati la MADR in sistemul de agricultura ecologica vor primi 521.787 euro fonduri europene

Urmare afirmatiilor domnului Ion Toncea, presedinte al Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica, conform carora Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu ofera sprijin agriculturii ecologice si cercetatorilor romani in domeniul agriculturii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aduce urmatoarele precizari:

  • Prin Planul Sectorial, in vederea desfasurarii activitatilor de cercetare din agricultura, din bugetul de stat a fost alocata o suma de 102.435.000 lei din care 11,7% (12.000.000 lei ) a fost alocata celor 5 proiecte de cercetare desfasurate de Institutul National de Cercetare Dezvoltare Agricola Fundulea.
  • De asemenea, in cadrul proiectul „Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura” (MAKIS) implementat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANVSA) prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) cu imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, unul dintre obiective este sprijinirea dezvoltarii departamentului de cercetare al MADR prin implementarea unei Scheme Competitive de Granturi ca modalitate de finantare a unor proiecte de cercetare agricola. Valoarea totala a proiectelor de cercetare agricola finantate prin MAKIS este de 8 milioane de Euro dintre care aproximativ 2 milioane de euro au fost acordate proiectelor eligibile din sectorul de agricultura ecologica.
  • Producatorii inregistrati la MADR in sistemul de agricultura ecologica vor primi sprijin comunitar prin „Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013” prin axa 2 „imbunatatirea mediului si a spatiului rural”, masura Plati de Agromediu, submasura agricultura ecologica care are ca obiectiv sprijinirea agriculturii ecologice ca metoda de productie agricola care protejeaza mediul. Sprijinul total acordat in cadrul masurii este in valoare de 521.787 Euro.

De asemenea, producatorii care practica agricultura ecologica, ca si cei din agricultura conventionala, sunt sprijiniti prin acordarea platilor unice pe suprafata si a platilor nationale directe complementare.

Prin masurile de promovare in cadrul masurii de piata cu finantare din fonduri FEGA se acorda finantare in vederea derularii programelor de promovare ale produselor agroalimentare ecologice in vederea cresterii consumului de astfel de produse pe piata europeana. Proiectele de promovare vor fi propuse de organizatii profesionale sau interprofesionale reprezentative, din domeniu, care contribuie la finantare cu 20% din totalul valorii proiectelor. Restul finantarii provine din fondurile FEGA 50% si din bugetul de stat 30%.

Avand in vedere toate aceste argumente consideram ca declaratia domnului Ion Toncea aduce prejudicii imaginii Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sursa: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 160