Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat normele de implementare a Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri

La finalul saptamanii trecute, Guvernul a adoptat o hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 92/2013 privind aprobarea Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Actul legislativ reglementeaza acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5 milioane lei/IMM, pe o perioada de cel mult 24 luni.

Creditul este garantat de catre stat intr-un procent de maxim 50%, plafonul total al garantiilor ce pot fi acordate pe perioada Programului fiind de 2 miliarde lei. Dobanda solicitata beneficiarului nu poate fi mai mare decat rata dobanzii ROBOR la 3 luni, plus o marja de maximum 3,5 % pe an. Aceasta marja include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele de contractare a creditului, dar nu si prima de garantare si taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de finantare (taxe notariale, costuri legate de evaluare).

Totodata, pentru a permite un acces cat mai facil al beneficiarilor la Program, nu se percepe comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit nu poate contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre finantator a acestuia. Cu toate acestea, beneficiarul trebuie sa prezinte finantatorului garantii colaterale care, impreuna cu garantia acordata de stat prin Program, sa acopere in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii.

Programul este implementat de Ministerul Finantelor Publice, in parteneriat cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si institutiile de credit finantatoare. Durata programului este de 36 de luni de la data intrarii in vigoare a Normelor metodologice, cu posibilitatea de prelungire a garantiilor emise si dupa finalizarea Programului.

Descarca Proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 92/2013

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 116