Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul UE pentru 2014: Parlamentul si Consiliul au ajuns la un consens

Dupa negocierile de asta noapte, Parlamentul si Consiliul European au ajuns la un consens legat de bugetul Uniunii Europene pentru 2014. Cifra totala a ajuns la 142,6 miliarde euro(sume angajate). Totalul reprezinta o crestere de 500 milioane de euro fata de propunerea initiala a ministrilor, dar cu 400 milioane de euro mai putin fata de cerintele parlamentarilor europeni de luna trecuta. Acest rezultat este important mai ales din prisma negocierilor pentru aprobarea planului pentru perioada financiara 2014-2020.

Anne Jensen, membru al Comisiei pentru buget al Parlamentului European, a declarat ca bugetul pentru anul viitor este unul de “austeritate”, dat fiind faptul ca este cu aproape 6% mai scazut fata de cel pentru 2013. “Dar sunt multumita ca am reusit sa directionam mai multe fonduri pentru politicile de cercetare, educatie si inovare si pentru ajutor umanitar in Orientul Mijlociu”, a completat aceasta.

Una dintre cele mai importante prevederi aprobate in aceasta noapte vizeaza directionarea fondurilor pentru a contracara cresterea somajului in randul tinerilor europeni. De asemenea, bugetul va fi directionat astfel incat sa fie asigurata impulsionarea cresterii economice catre programe de cercetare (Orizont 2020), agenda digitala, IMM-uri si educatie (Erasmus+).

Ce urmeaza

Comisia pentru Buget a Parlamentului European va vota amendarea bugetului pentru a acoperi compensarile cauzate de inundatii si pentru a asigura finantarea programelor de cercetare pe 14 noiembrie. Conform PE, daca toate conditiile sunt indeplinite, aceasta Comisie ar putea aproba si Cadrul financiar multianual pentru 2014-2020 pe 19 noiembrie.

Pentru mai multe detalii, click aici

Sursa: Parlamentul European

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 141