Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR si POSDRU au incasat cele mai mari rambursari de la Comisia Europeana in acest an

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune rambursate Romaniei in perioada 1 ianuarie -7 noiembrie 2013 a ajuns la peste 2,6 miliarde de euro. Suma mentionata a fost rambursata in contul proiectelor derulate de beneficiarii din sectorul public si privat.

“Fondurile incasate de Romania in acest an, de peste 2,6 miliarde euro, demonstreaza eficienta masurilor implementate, care au permis reluarea platilor de catre Comisie pentru toate programele blocate in trecut, dar si asigurarea platilor catre beneficiari. Subliniez ca suma rambursata in acest an este mai mare decat cea incasata in perioada 2007-2012, in care Romania a atras doar 2,2 miliarde de euro”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In perioada ianuarie – 7 noiembrie 2013, prin Programul Operational Regional fost rambursata cea mai mare suma - peste 726 milioane de euro. Pe locul al doilea se claseaza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane prin intermediul pentru care au fost rambursate fonduri in valoare de peste 625 milioane de euro. Prin Programul Operational Sectorial Transport a fost returnata Romaniei o suma de peste 514 milioane de euro, prin Programul Operational Sectorial Mediu – peste 511 milioane de euro, iar prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – peste 196 milioane de euro.

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate Romaniei de la inceputul acestei perioade de programare si pana la data de 7 noiembrie 2013 se ridica la peste 4,8 miliarde de euro, echivalentul a peste 25% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate. In acelasi timp, valoarea sumelor solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate Romaniei se ridica la peste 5 miliarde de euro, la data de 7 noiembrie 2013, rata de absorbtie curenta depasind nivelul de 26%.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 107