Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pitestiul, alaturi de alte 11 orase europene, candideaza pentru premiul „Capitala europeana verde” 2016

Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor la titlul de Capitala europeana verde in 2016 a expirat si in competitie au intrat urmatoarele 12 orase din 11 tari diferite: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franta), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitesti (Romania).

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Ma bucura numarul mare de candidaturi pentru premiul «Capitala europeana verde». Acest lucru arata angajamentul oraselor europene de a imbunatati calitatea vietii cetatenilor lor si calitatea mediului inconjurator. Initiativa «Capitala europeana verde» ofera o platforma pentru a impartasi cele mai bune practici, a face schimb idei si a da exemple altor orase. Le urez mult succes tuturor candidatilor din cadrul competitiei pentru 2016!”

Premiul „Capitala europeana verde” este acordat unui oras care ocupa o pozitie de lider in materie de management urban ecologic. Aceste orase urmaresc sa instituie standarde mai inalte in domeniul dezvoltarii urbane durabile, ascultand dorintele cetatenilor si promovand solutii inovatoare la provocarile din domeniul mediului.

Anul acesta, pentru prima data, au fost eligibile sa candideze la titlul pentru 2016 orase din intreaga Europa avand cel putin 100 000 de locuitori. In anii precedenti, numai orasele cu o populatie de peste 200 000 de locuitori erau eligibile. Intrucat s-a dat si oraselor mai mici posibilitatea de a candida, peste jumatate din candidaturi provin din partea unor orase cu mai putin de 200 000 de locuitori.

Un grup de experti internationali va efectua o evaluare tehnica a fiecarei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice; transporturile locale; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea durabila a terenurilor; natura si biodiversitatea; calitatea aerului inconjurator; calitatea acustica a mediului; cantitatea de deseuri produse si gestionarea acestora; gestionarea apei; tratarea apelor uzate; ecoinovarea si crearea durabila de locuri de munca; performanta energetica, precum si gestionarea integrata a mediului.

In 2014, orasele preselectionate vor fi invitate sa isi prezinte propunerile in fata unui juriu international, care va evalua cat sunt de dedicate sa aduca imbunatatiri constante in materie de mediu, precum si obiectivele lor viitoare. Juriul va evalua, de asemenea, capacitatea oraselor respective de a comunica cu cetatenii si va examina totodata posibilitatea ca acestea sa constituie un exemplu si sa promoveze cele mai bune practici in alte orase europene. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa de inspiratie pentru alte orase, experienta arata ca orasul castigator beneficiaza de pe urma unei vizibilitati publice mai accentuate, care ii poate imbunatati reputatia si atractivitatea ca destinatie turistica sau ca loc in care oamenii vor sa munceasca si sa traiasca.

Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeana verde din 2014.

Context

Din 2010, cand a avut loc prima editie a competitiei, sase orase au primit titlul de „Capitala europeana verde”. Stockholm a fost primul castigator, apoi Hamburg, in 2011, si Vitoria-Gasteiz in 2012. Detinatorul premiului pentru 2013 este Nantes. Copenhaga a obtinut titlul pentru 2014, iar Bristol pentru 2015.

Juriul care decerneaza premiul „Capitala europeana verde” este alcatuit din reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Comitetului Regiunilor, ai Agentiei Europene de Mediu, ai ICLEI – Autoritatile locale in sprijinul durabilitatii, ai Biroului Pactului Primarilor si ai Biroului European pentru Mediu.

Europa este in prezent o societate predominant urbana, peste doua treimi dintre europeni locuind in orase si municipii. Multe provocari de mediu cu care se confrunta societatea isi au originea in zonele urbane, dar tot in aceste zone se gasesc si solutiile.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 102