Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Dragnea: Descentralizarea, modalitate de aplicare a principiilor Cartei Europene a Autonomiei Locale

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a participat saptamana trecuta, la Strasbourg, la lucrarile celei de-a 25-a sesiuni a Congresului Autoritatilor Locale si Regionale (CPLR) al Consiliului Europei (CoE).

Cu aceasta ocazie, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a sustinut o alocutiune in plenul Congresului si a avut intrevederi cu Herwig van Staa, presedintele CPLR, si cu Jean-Claude Mignon, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Alocutiunea a avut ca tema centrala prezentarea modului in care proiectul descentralizarii propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice poate contribui la o reala aplicare, in Romania, a principiilor Cartei Europene a Autonomiei Locale.

„Pana nu demult, am fost membru activ al acestei institutii si sef al delegatiei Romaniei la Congresul Autoritatilor Locale si Regionale. Cunosc foarte bine principiile Cartei Autonomiei Locale si importanta reflectarii acestora in sistemele locale si regionale din Europa. Ma bucur ca la aceasta sesiune s-a realizat un vechi deziderat, si anume ratificarea Cartei de toate cele 47 de state membre ale organizatiei”, a declarat Liviu Dragnea in plenul Congresului.

Cu privire la implementarea, in Romania, a principiilor Cartei, ratificata de tara noastra inca din 1997, viceprim-ministrul a mentionat ca autonomia locala a fost recunoscuta in legislatia romaneasca si ca exista inca unele constrangeri legale si administrative care limiteaza capacitatea autoritatilor locale de a solutiona in nume propriu o parte importanta din serviciile publice destinate cetatenilor.

„Acestea sunt, in linii mari, motivele pentru care actualul Guvern al Romaniei si-a propus ca obiectiv major realizarea unei reforme administrative consistente, insotita de o reorganizare administrativ-teritoriala care sa reaseze intreaga administratie publica pe un nou cadru adecvat realitatilor si relatiilor intracomunitare din Uniunea Europeana. Guvernul pe care il reprezint astazi aici are toata determinarea politica pentru realizarea acestei reforme. Anul 2013 poate ramane in istoria tarii ca reper pentru apropierea administratiei de cetateni.a precizat Liviu Dragnea.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 114