Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consolidarea politicii europene de vecinatate, energie si schimbari climatice

Consolidarea politicii europene de vecinatate, energie si schimbari climatice

Ministrul László Borbély a participat la conferinta “Working Together - Strengthening the European Neighbourhood Policy” desfasurata luni, 3 septembrie 2007, la Bruxelles.

Conferinta beneficiaza de participarea presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, ministrului de externe portughez Luis Amado, comisarului european pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate Benita Ferrero Waldner, a ministrilor si secretarilor de stat din tari ale Uniunii Europene si partenere.

Principalele teme abordate au fost consolidarea politicii europene de vecinatate, energie si schimbari climatice.

in cadrul interventiei sale, ministrul László Borbély a pus accent pe importanta initiativei de cooperare in regiunea Marii Negre in cadrul Politicii Europene de Vecinatate: “Regiunea Marii Negre cuprinde zece state: Grecia, Bulgaria, Romania, Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Turcia. Cinci dintre aceste tari sunt si partenere in PEV. Va marturisesc ca am apreciat sosirea momentului in care Uniunea Europeana a fost gata sa creasca implicarea la acest nivel regional. ªi acest moment a fost in aprilie, anul acesta, cand Comisia a emis documentul Sinergia Marii Negre, ca o noua initiativa de cooperare a UE. Crearea unei dimensiuni tematice, in cadrul PEV, axate pe regiunea Marii Negre va consolida aceasta politica si va aduce stabilitate sporita si prosperitate in regiune, acesta fiind obiectivul final al largirii cooperarii europene in regiunea Marii Negre.”

„Printre domeniile de cooperare incluse in Black See Sinergy, Romania este gata in primul rand sa sprijine consolidarea relatiilor intre organismele regionale deja existente. in al doilea rand, vom sustine in continuare programele de cooperare. Pana acum, sub egida Black See Forum, Romania a sustinut proiecte care au facilitat o mai buna intelegere a riscurilor de securitate, a cooperarii transfrontaliere in domeniul planificarii interventiilor in situatii de urgenta precum si intarirea capacitatii societatii civile in acest domeniu”, a mai declarat domnul Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Romania sprijina dialogul in domeniul energiei dintre Uniunea Europeana si tarile regiunii Marii Negre si Marii Caspice. Credem ca regiunea Marii Negre poate juca un rol important si strategic ca zona de tranzit catre pietele europene.

Principiile PEV sunt: parteneriatul la toate nivelurile, diferentierea si avantajul reciproc. Procesul de implementare al ENP include elaborarea de Planuri de Actiune bilaterale cu fiecare dintre statele vizate, documente politice care cuprind prioritati agreate in comun de UE si fiecare stat partener. Acestea nu inlocuiesc cadrele contractuale ale relatiilor UE-state partenere (Acorduri Parteneriat si Cooperare cu statele din vecinatatea estica si, respectiv, Acorduri de Asociere cu statele mediteraneene).

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 85