Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

S-au finalizat lucrarile de restaurare a Manastirii Varbila, realizate cu finantare nerambursabila Regio

Pe 24 octombrie 2013 a fost organizat evenimentul ce a marcat finalizarea lucrarilor de restaurare si punere in valoare a Ansamblului Medieval al fostei Manastiri Varbila din satul Varbila, comuna Iordacheanu din judetul Prahova.

Lucrarile s-au realizat cu fonduri nerambursabile obtinute prin programul Regio – Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa 5, DMI 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea, modernizarea infrastructurilor conexe”. Parohia Varbila, in calitate de beneficiar, a semnat in luna septembrie 2009 contractul de finanţtre pentru proiectul „Restaurare si punere in valoare a Ansamblului Medieval al fostei Manastiri Varbila”. Valoarea totala a contractului este de 8.427.377,13 lei, din care valoarea eligibila a proiectului este de 6.795.621 de lei (fonduri FEDR: 5.776.277,85 lei, fonduri de la bugetul national: 880.669,03 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului: 138.674,12 lei).

Unul dintre cele mai vechi asezaminte religioase, ansamblul fostei Manastiri Varbila, inscris in lista monumentelor istorice ale judetului Prahova, se afla situat la circa 20 km departare fata de municipiul Ploiesti, in satul Varbila, comuna Iordacheanu. Manastirea, avand hramul „Adormirii Maicii Domnului”, este atestata documentar la inceputul veacului al XVI-lea si face parte din categoria monumentelor istorice grupa A, de valoare nationala si universala. Proiectul de restaurare a manastirii reprezinta o contributie substantiala la pastrarea identitatii culturale si valorificarea atractiilor turistice aferente acestei zone. Cu sprijin nerambursabil Regio s-au realizat lucrari de restaurare a Casei Egumenesti si dotarea acesteia, a zidului de incinta, a picturii interioare, precum si a catapetesmei. Totodata, s-au realizat amenajari interioare si exterioare, peisagistice in incinta Ansamblului Medieval al fostei Manastiri Varbila.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Vizualizări: 147