Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eugen Teodorovici: Romania a incasat in acest an aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeana

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate Romaniei in acest an de catre Comisia Europeana a ajuns la aproximativ 2,4 miliarde de euro la data de 22 octombrie 2013.

“Romania a incasat in acest an aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeana, mai mult decat in intreaga perioada 2007-2012, cand tara noastra a primit doar 2,2 miliarde de euro din finantarile alocate. Acesta realizare este efectul masurilor implementate, care au asigurat reluarea platilor de catre Comisie pentru patru programe operationale in cursul acestui an, efectuarea de plati catre beneficiarii proiectelor, respectiv simplificarea si eficientizarea sistemului. Reamintesc ca Romania se claseaza pe primul loc in randul tuturor statelor membre ca urmare a cresterii sumelor rambursate de Comisie in primele noua luni ale acestui an cu 75% fata de nivelul inregistrat in perioada 2008-2012”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Recent, Comisia Europeana a rambursat suma de 196 milioane de euro, ca urmare a ridicarii pre-suspendarii Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Comisia Europeana a decis deblocarea POS CCE la inceputul lunii octombrie. In cursul acestui an, Comisia a reluat platile catre Romania si prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programului Operational Regional, respectiv Programului operational Sectorial Transport.

Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate Romaniei de la inceputul acestei perioade de programare si pana la data de 22 octombrie se ridica la 4,58 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 24% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate.

Tot la data de 22 octombrie, valoarea sumelor solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate Romaniei se ridica la aproximativ 4,8 miliarde de euro, iar rata de absorbtie curenta era de aproape 25%.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 59