Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Institutul pentru Politici Publice: In forma actuala a Acordului pentru 2014-2020, Guvernul rateaza sansa de a realiza un parteneriat real cu mediul neguvernamental

Institutul pentru Politici Publice a cerut Guvernului Romaniei, prin intermediul unui comunicat publicat ieri, transmiterea publica a propunerilor de alocare financiara pe fiecare obiectiv tematic propus in cadrul draftului Acordului de Parteneriat pentru fondurile structurale 2014 – 2020.

Conform documentului, IPP considera ca prin actuala propunere a Acordului de Parteneriat comunicata Comisiei, Guvernul Romaniei risca sa rateze oportunitatea modernizarii reale a unor sectoare de activitate cu nevoi urgente de sprijin.

Potrivit IPP, printre prioritatile propuse pentru finantare trebuie sa se regaseasca si cea privind sprijinirea alternativelor de ingrijire comunitara pentru [..] persoane cu dizabilitati, concomitent cu interzicerea admisiilor in sistemul rezidential de ingrijire. Acestei prioritati ii corespunde o serie de indicatori care ar trebui sa se refere la: cresterea cu x% a numarului de beneficiari ai serviciilor comunitare, reducerea cu x% a numarului de persoane care traiesc in institutii prin integrarea lor in comunitate, scaderea numarului de institutii rezidentiale etc.

De asemenea, conform IPP, prin intermediul Acordului de Parteneriat in forma actuala, Guvernul rateaza sansa de a realiza un parteneriat real cu mediul neguvernamental (companii, dar si ONG-uri - recunoscute ca furnizand expertiza/servicii in domenii cu evidenta nevoie de modernizare) pe care nu il mentioneaza ca fiind un colaborator cu statut egal in contextul investitiilor structurale viitoare.

IPP prezinta exemplul Slovaciei care afirma foarte ferm ca va colabora, pe principii de egalitate si parteneriat, cu structurile neguvernamentale, dandu-le implicit un alt statut decat un simplu beneficiar secundar in cadrul catorva Axe de finantare, asa cum procedeaza Romania. Ungaria spune ca isi propune sa investeasca minim 60% din fondurile europene urmatoare pentru dezvoltare economica directa in 2014 – 2020, in timp ce Romania face un scop in sine din finantarea administratiei, ceea ce nu va genera dezvoltare daca ne rezumam la acest principiu, se mai arata in comunicat.

Descarca bilantul IPP de monitorizare a absorbtiei fondurilor

Sursa: Institutul pentru Politici Publice

Vizualizări: 128