Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou Program Guvernamental de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in dezbatere publica!

Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul propriu proiectul unei Ordonante de Urgenta privind instituirea unui nou Program de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Conform proiectului, plafonul de garantare a noului program este de 2 miliarde de lei, valoarea maxima a unui credit garantat fiind de 5.000.000 lei/IMM, pe o perioada de maxim 24 luni, cu posiblitatea prelungirii cu maxim 12 luni.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, fata de Programul Mihail Kogalniceanu – program de garantare a creditelor pentru IMM-uri instituit in 2011 si derulat de Ministerul Economiei -, s-a urmarit crearea unei flexibilitati mai mari in dorinta scurtarii timpului necesar acordarii finantarilor garantate de stat si implicit crearea unui acces mai rapid al IMM-urilor la capital de lucru. De asemenea, programul vizeaza IMM-urile care au un business sustenabil si a caror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala. Mecanismul Programului este similar cu cel al Programului Prima Casa.

Fond de risc unic pentru beneficiarii Programului Kogalniceanu si pentru beneficiarii noului Program

Proiectul de Ordonanta de Urgenta mai prevede ca sumele existente in Fondul de risc pentru Programul Mihail Kogalniceanu sa fie transferate intr-un fond de risc care va functiona in mod unic pentru ambele programe. Ca si in cazul Programului Kogalniceanu, noua schema de garantare va fi derulata prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in calitate de mandatar al statului.

Conform informatiilor existente pe site-ul Directiei Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, inca se pot transmite aplicatii in cadrul Programului Kogalniceanu, reprezentantii institutiei neputand fi contactati pentru detalii suplimentare.

Proiectul de Ordonanta de Guvern a fost facut public ieri, 7 octombrie 2013, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, iar sugestiile pot fi transmise pe adresa publicinfo@mfinante.ro, in termen de 10 zile de la publicare.

Descarca Proiect OUG
Descarca Nota de Fundamentare

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 133