Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

70 de miliarde euro pentru cercetare

Ministerul Educatiei Nationale a organizat astazi, 4 octombrie 2013, la Bucuresti, “Conferinta Nationala de prezentare a Programului - Cadru european pentru cercetare si inovare Orizont 2020”, program prin care Uniunea Europeana urmareste stimularea inovarii, cercetarii si competitivitatii si implicit, consolidarea pozitiei UE ca lider mondial in domeniul stiintific.

Cu un buget propus de 70 de miliarde de euro, Programul Orizont 2020 se adreseaza tuturor actorilor implicati in procesul de cercetare din statele membre UE si are in vedere finantarea programelor de cercetare care vizeaza:

  • sprijinirea pozitiei UE ca lider mondial in domeniul stiintei: infrastructura de cercetare, tehnologii viitoare si emergente etc;
  • asigurarea primatului industrial in domeniul inovarii: inovarea in IMM-uri, nanotehnologii, biotehnologii etc;
  • rezistenta la provocarile societatii : sanatatea, schimbarile demografice, bunastarea, securitatea alimentara, agricultura durabila, cercetarea in domeniul marin si maritime, bioeconomia, sursele de energie sigure, ecologice si eficiente, mijloacele de transport inteligente, ecologice si integrate, combaterea schimbarilor climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materiile prime, precum si societatile sigure, inovatoare si incluzive.

In prezentarea Programului Orizont 2020, doamna Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta a precizat ca in configurarea programului s-a tinut cont de 2 cuvinte cheie: simplificare si coerenta. “Simplicarea se va aplica la toate nivelurile. Nu vom mai aloca mult timp chestiunilor administrative (…) pentru toata lumea se vor aplica aceleasi reguli ceea ce inseamna un proces mai rapid de alocare a banilor. ” a adaugat aceasta. Mai mult, in evaluarea proiectelor se va pune mai degraba accent pe evaluarea impactului acestora, potentialii beneficiari avand o mai larga libertate in alegerea activitatilor eligibile.

Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta: “Romania trebuie sa introduca reforme pentru a fi mai competitiva in domeniul inovarii”

In privinta cercetarii si inovarii, Romania va urmari sa se alinieze standardelor impuse de celelalte state membre si va pune accent pe corelarea educatiei cu piata muncii pentru a sprijini cresterea ocuparii fortei de munca. “Nu facem cercetare de dragul cercetarii, ci pentru a asigura dezvoltarea Romaniei de astazi, dar mai ales dezvoltarea Romaniei de maine (…) trebuie sa raspundem la intrebarea: Cum raspunde cercetarea la nevoile reale ale societatii?” a mentionat domnul Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale. De asemenea, prin intermediul Programului Orizont 2020, Romania va incuraja parteneriatele public - private, o larga participare a IMM-urilor, dar si cooperarea internationala in domeniul cercetarii si inovarii.

Pentru mai multe detalii, consultati pagina oficiala a programului aici.

Iustina Dima,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 77