Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Scheele, fostul sef al Delegatiei CE in Romania, dezamagit de evolutia post-aderare a tarii noastre

„Romania punches below its weight” (n.r. „punch below one’s weight” = „a avea performante mai mici decat cele asteptate”). Astfel a descris evolutia post-aderare a tarii noastre Jonathan Scheele, fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, prezent la evenimentul de lansare a raportului "Uniunea Europeana vazuta din Romania - Concluziile Eurosfat 2013", organizat de Asociatia Europuls pe 24 septembrie 2013 la Parlamentul European, se arata intr-un comunicat remis www.fonduri-structurale.ro de echipa Europuls.

Evenimentul, gandit ca un follow-up al forumului de discutii organizat in martie 2013 de Europuls cu sprijinul Structural Consulting™ Groupwww.fonduri-structurale.rowww.proiecte-structurale.ro, a prilejuit noi discutii cu privire la schimbarile de viziune necesare la nivelul tarii noastre pentru o mai buna performanta in contextul politicilor si strategiilor Uniunii Europene.

Raportul prezentat de echipa Europuls subliniaza faptul ca una dintre principalele provocari la care este supusa Romania este crearea unor „strategii mai clare, mai simple si finalizarea acestora”. Conform comunicatului, concluziile documentului au fost sustinute si de europarlamentarul Theodor Stolojan care a precizat in cadrul conferintei ca Uniunea Europeana are o cerinta simpla, la care nu am reusit insa sa raspundem: formularea de prioritati ("cu de toate nu se poate") incadrate in resurse si care sa fie parte a unei conceptii nationale de dezvoltare.

Statutul special al Romaniei in cadrul Uniunii (faptul ca nu e parte a spatiului Schengen si ca inca este supusa Mecanismului de Cooperare si Verificare) ar explica de ce acesteia ii lipseste energia necesara pentru a se implica in definirea politicilor europene, a subliniat ambasadorului Romaniei la Uniunea Europeana, domnul Mihnea Motoc.

Oamenii, principalul motor al imbunatatirii imaginii Romaniei in Europa

In opinia domnului ambasador, exista totusi si evolutii pozitive. Dl. Motoc a subliniat aparitia in tara noastra a unei distinctii intre politic si administrativ si faptul ca societatea civila a inceput sa faca interventii pertinente in dezbaterea publica. Doamna Iulia Badea-Guéritée, jurnalist Presseurop, a evidentiat faptul ca imaginea Romaniei in Europa a evoluat, datorita unor exemple precum cel al regizorului Cristian Mungiu, care s-a implicat in apararea exceptiei culturale in acordurile comerciale ale Uniunii.

Cristina Pojoga,
Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 86