Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Teodorovici: Atat timp cat statul nu este performant, este normal sa aducem alaturi de noi alti parteneri

Invitat la Business Breakfast, eveniment organziat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti(CCIB), ieri, 24 septembrie, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a discutat cu antreprenorii si managerii prezenti despre solutiile de facilitare a accesului la sursele de finantare europene, in vederea cresterii ratei de absorbtie, domeniile care vor beneficia de finantare in perioada de programare 2014-2020, masurile de control si supraveghere pentru o buna implementare a proiectelor.

„Trebuie sa utilizam fondurile europene in acele domenii in care Romania are un avantaj real in comparatie cu celelalte tari, pentru a produce efecte in economie”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Pentru perioada de programare 2014-2020 se are in vedere modificarea abordarii procedurilor de accesare a fondurilor europene si schimbarea circuitului documentelor financiare. „Atat timp cat statul nu este performant, este normal sa aducem alaturi de noi alti parteneri”, a punctat ministrul Eugen Teodorovici, vorbind despre cresterea rolului bancilor comerciale in procesul de implementare a proiectelor europene. Astfel, in urma organizarii unei licitatii, partenerii selectati vor lansa apelurile, vor selecta proiectele, vor urmari implementarea acestora si vor face platile catre cei care au contractat si efectuat lucrari sau au prestat servicii in cadrul proiectelor. Ultima masura mentionata va reduce semnificativ perioada de timp in care contractorii incaseaza sumele care li se datoreaza.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, in exercitiul financiar 2014-2020, investitiile vor fi directionate cu prioritate catre:

  • cresterea comepetitivitatii (investitii in cercetare-dezvoltare-inovare, tehnologia informatiei, capital uman),
  • dezvoltarea infrastructurii,
  • utilizarea eficienta a resurselor,
  • imbunatatirea capacitatii administrative.

Conform MFEur, oamenii de afaceri au subliniat ca apreciaza atat masurile adoptate de Ministerul Fondurilor Europene pentru a sprijini sectorul privat, cat si pe cele in curs de implementare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 76