Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Statul vine in sprijinul beneficiarilor programelor de cooperare teritoriala cu maxim 13% din valoarea cheltuielilor eligibile

Guvernul a aprobat in sedinta de marti, 28 august, Ordonanta privind modul de alocare a fondurilor externe nerambursabile si a co-finantarii de la bugetul de stat, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea si utilizarea acestora, pentru Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana.

Actul propus este necesar pentru crearea cadrului legal cu privire la modul de alocare a fondurilor externe nerambursabile si a co-finantarii de la bugetul de stat, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea si utilizarea acestora, pentru Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana.

Astfel, in cadrul acestei ordonante sunt reglementate:

 • modul de cuprindere a sumelor reprezentand contributia nationala in documentele bugetare, precum si a asistentei financiare nerambursabile primite de Romania in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene;
 • modul de cuprindere a platii in avans;
 • suportarea co-finantarii de la bugetul de stat;
 • responsabilitatea Autoritatilor de Management/Autoritatii Comune de Management /Autoritatii Nationale de a asigura recuperarea oricaror sume platite necuvenit in cadrul programelor derulate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana.

Pentru sprijinirea beneficiarilor proiectelor derulate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana finantate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Intrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) se asigura de la bugetul de stat un procent de maxim 13% din cheltuielile eligibile aferente realizarii proiectelor, iar pentru proiectele finantate din Instrument European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) procentul maxim asigurat este de 8%.
in cazul programelor pentru care Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este Autoritate de Management/Autoritate Comuna de Management, plata in avans se acorda liderului de proiect/beneficiar din fondurile externe nerambursabile cuprinse in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor si Ministerul Economiei si Finantelor vor aproba normele metodologice de aplicare a acestei ordonante.

Programele derulate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana au particularitati generate de specificul fondurilor externe prin care sunt finantate, de relatiile de parteneriat extern precum si de rolul pe care MDLPL il indeplineste in cadrul acestor programe (Autoritate de Management/Autoritatea Comuna de Management/Autoritate Nationala).

Informatii de bakground
Programele derulate de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in cadrul Obiectivului de Cooperare Teritoriala sunt:

Programe finantate prin FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala)

 • Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013;
 • Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria - Romania 2007 - 2013;
 • Programul de Cooperare Transnationala „Sud Estul Europei”;
 • Programul de Cooperare Interregionala INTERREG IVC;
 • Programul de Cooperare Interregionala URBACT II;
 • Programul de Cooperare Interregionala ESPON 2013;
 • Programul de Cooperare Interregionala INTERACT II.

Pentru Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013, MDLP indeplineste atributii de Autoritate de Management, pentru celelalte programe MDLPL are rol de Autoritate Nationala.

IPA (Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare) finanteaza Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Serbia 2007 - 2013 pentru care MDLPL indeplineste atributii de Autoritate de Management.

Programe finantate prin ENPI (Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat)
Programul Operational Comun de Cooperare in Bazinul Marii Negre 2007 - 2013;
Programul Operational Comun Romania - Ucraina - Moldova;
Programul Operational Comun Ungaria - Slovacia - Romania - Ucraina
. Pentru Programul Operational Comun de Cooperare in Bazinul Marii Negre 2007 - 2013 si
Programul Operational Comun Romania - Ucraina - Moldova MDLPL indeplineste atributii de Autoritate Comuna de Management iar pentru Programul Operational Comun Ungaria - Slovacia - Romania - Ucraina, MDLPL are rol de Autoritate Nationala.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 70