Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eugen Teodorovici: Speram sa primim deblocarea POSCCE curand

Ministrul Eugen Teodorovici s-a aflat saptamana trecuta la Bruxelles, pentru a face impreuna cu oficialii Comisiei Europene (CE) o analiza detaliata a tuturor programelor sectoriale actuale si viitoare. Deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), elaborarea primei variante a Acordului de Parteneriat, legislatia din domeniul achizitiilor publice si masurile intreprinse de Guvernul Romaniei pentru crearea unui sistem de lucru cu bani europeni mult mai eficient au fost principalele subiecte aflate pe agenda de discutii a ministrului Teodorovici cu Johannes Hahn, comisar pentru politica regionala, cu reprezentantii Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Peter Stub Jorgensen si Francisco Merchan Cantos, si cu Juaquim Nunes de Almeida, director in cadrul Directiei Generale Piata Interna si Servicii.

Un subiect important in cadrul intrevederii cu comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn a fost Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. POSCCE este ultimul program aflat inca in perioada de pre-suspendare, pentru care autoritatile romane fac eforturi de reluare a platilor de catre Comisie din aceasta toamna.

”Salut eforturile clare si considerabile realizate de autoritatile romane, nu doar pentru a corecta trecutul, ci si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Sunt prudent pentru ca trebuie sa asteptam evaluarea autoritatii romane de audit, ce va trimite un raport la inceputul saptamanii viitoare. Am cerut deja echipei mele de audit sa mearga la Bucuresti pentru a lucra in paralel si a nu pierde timpul. Trebuie sa spun ca este o abordare exceptionala, pentru ca de obicei asteptam evaluarea raportului national si abia apoi mergem la fata locului. Dar, avand in vedere situatia speciala, am decis sa urmam aceasta abordare foarte flexibila”, a declarat comisarul Hahn referindu-se la situatia POS CCE.

Urmatoarea misiunea de audit pentru programul de crestere a competitivitatii economice este programata a avea loc in intervalul 16-20 septembrie.

„Speram sa primim deblocarea POS CCE curand, dupa ce misiunea de audit care isi va incepe saptamana viitoare verificarile in Romania va exprima o opinie favorabila. Partea romana a continuat eforturile sale de a indeplini toate actiunile care sa raspunda acelor cerinte, acelor recomandari facute de auditor de-a lungul timpului. Ceea ce facem astazi este un pas important pentru ceea ce vom cladi pentru viitorul cadru financiar”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici in cadrul conferintei comune de presa cu comisarul Johannes Hahn.

Executivul a luat deja o serie de masuri pentru a indeplini recomandarile CE, un exemplu in acest sens fiind inceperea in luna august a.c. a evaluarii tehnico-financiare a circa 4.000 de cereri de finantare, depuse incepand cu anul 2011. Evaluarile sunt realizate de experti independenti, cooptati de Ministerul Fondurilor Europene prin contracte subsecvente de colaborare. Pana in prezent, ca urmare a evaluarii proiectelor mentionate, au fost semnate aprox. 200 de contracte de finantare, in valoare de 40 mil. euro. Tot in scopul ridicarii presuspendarii POS CCE a fost desfiintat Organismul Intermediar pentru IMM, atributiile sale fiind delegate catre sapte din cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala.

O alta tema de interes pusa in discutie la intrevederea cu comisarul Johannes Hahn a fost si prima varianta a Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, aflata in curs de elaborare. Subiectul a fost dezbatut si cu reprezentantii Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Peter Stub Jorgensen si Francisco Merchan Cantos. Documentul va fi lansat in dezbatere publica in cursul lunii septembrie, dupa care va avea loc o noua reuniune a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020, iar apoi, in aceasta toamna, el va fi transmis informal Comisiei Europene.

”Acordul de Parteneriat este un document extrem de important pentru Romania, pentru ca va arata modul in care se vor finanta - speram noi cat mai eficient in urmatorii ani de zile - principalele prioritati. Este un document care necesita si va necesita in continuare o lunga dezbatere cu toti actorii implicati, astfel incat sa raspunda tuturor comentariilor primite in iulie de la Comisia Europeana. Intentionam sa trimitem CE pana la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie prima versiune de Acord de Parteneriat”, a adaugat ministrul.

Eugen Teodorovici a mai spus ca Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 va arata foarte clar si modul in care va fi gandit mecanismul de implementare a fondurilor europene in Romania: ”mai simplu, mai eficient si cu mai putine structuri implicate!”. El va fi proiectat astfel incat sa se obtina un nivel de absorbtie mai ridicat decat in actualul cadru financiar, inca din primii ani de implementare. Totodata, tara noastra va trimite Comisiei si o propunere de utilizare a banilor ramasi disponibili prin Programul Operational de Asistenta Tehnica (POAT), pentru a incepe sa pregateasca deja proiectele ce vor fi finatate in urmatoarea perioada de programare.

In cadrul intrevederilor de la Bruxelles a fost tratat si subiectul achizitiilor publice, domeniu in care Romania, trebuie sa transpuna in legislatia nationala prevederile viitoarei Directive europene in materie, pe de o parte, si pe de alta parte sa isi adapteze sistemul la propriile nevoi de buna functionare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 118