Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi solutii discutate pentru remedierea blocajelor din cadrul POS Mediu

Problemele intampinate in implementarea contractelor de lucrari din cadrul proiectelor majore din cadrul POS Mediu si masurile intreprinse pentru remedierea blocajelor au fost principalele subiecte dezbatute in cadrul “Reuniunii cu beneficiari finali pentru eficientizarea ritmului de executie a lucrarilor finantate prin Programul Operational Sectorial Mediu”, la care ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a participat luni, 9 septembrie.

Intalnirea a fost convocata pentru a identifica masurile concrete de accelerare a lucrarilor si platilor in cadrul proiectelor majore finantate prin POS Mediu, dar si pentru a discuta preluarea proiectelor alternative finantate din alte surse (in valoare de circa 150 milioane euro) in cadrul programului operational.

”Guvernul roman are o serie de angajamente asumate fata de Comisia Europeana in ceea ce priveste rata de absorbtie, dar si termene de conformare pentru sectorul de mediu pe care trebuie sa le respectam pentru a nu incepe sa platim penalitati”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici cu acest prilej.

In cursul anului 2013 multe dintre masurile propuse pentru eficientizarea programului au fost adoptate de institutiile centrale. Este vorba despre alocari bugetare lunare pentru acoperirea platilor restante si a corectiilor de sistem, de extinderea mecanismului decontarilor cererilor de plata sau de adoptarea Ghidurilor ce reglementeaza modificarile de contracte si extinderea supervizarii. Totodata, s-au emis instructiuni privind scurtarea timpului de procesare a certificatelor de rambursare si a cererilor de plata ori privitoare la aducerea la zi a platilor la nivelul stadiului de executie.

“Acum este momentul ca fiecare beneficiar final sa demonstreze o abordare pro-activa si sa intreprinda eforturi sustinute pentru a finaliza investitiile din cadrul proiectelor, astfel incat sa nu depasim termenul de eligibilitate si sa utilizam in integralitate finantarea europeana acordata”, a mentionat ministrul Teodorovici in incheierea reuniunii.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 92